Sirijske i ruske snage fokus napada prebacuju na južnu bojišnicu regije Idlib

U posljednja 24 sata koncentracija vojnih aktivnosti u sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, jedinoj regiji zapadno od rijeke Eufrat nad kojom nadzor nema službeni Damask, premjestila se s istočnog na južni sektor bojišnice.

Prema informacijama ruskih i sirijskih vojnih izvora, rusko i sirijsko zrakoplovstvo izvršilo je seriju snažnih napada na položaje islamističkih snaga zapadno od grada Maraat al-Numan. Radi se, prije svega, o snagama islamističkog saveza „Hayat Tahrir ash-Sham“ (okosnicu kojeg čini bivša „Jabhat al-Nusra“ kao sirijski ogranak prosaudijske „Al-Qaide“) i proturske oružane organizacije „Nacionalni front oslobođenja“ u zonama sela Kafr Nebel, Sufan, Maarat Hamra, Al-Bara, Ahsam i td. Istodobno sa zračnim napadima topništvo sirijske vojske nanosi udare po Al-Mastumu, Kafr Nebelu, Hasu i Jbali koji se nalaze u neposrednoj blizini linije bojišnice.

Ova aktivnost ruskih i sirijskih snaga smatra se pripremom za mogući pješački napad sirijske vojske – ovoga puta na južnom sektoru idlibške bojišnice. Nakon započete ofanzive sirijskih snaga u prosincu prošle godine koncentracija napada bila je usmjerena na istočnu bojišnicu, s ciljem potpune deblokade strateške državne prometnice M-5 tj. autoceste Aleppo-Damask.

Islamistički izvori navode kako je zamjetna pojačana aktivnost izviđačkih dronova sirijske vojske. Jedan od dronova srušen je u zoni naselja Al-Bara. Islamisti su otvarali vatru na položaje sirijske vojske u zoni grada Maarat al-Numana i južno od njega.

Paralelno s pozicijskim okršajima obje strane dovode pojačanja na liniju bojišnice. Svakodnevno se na sjever Idliba iz Turske prebacuju kolone vozila s turskom vojnom tehnikom koje više nitko niti ne broji. Prošloga tjedna u jednoj od njih primjećeni su i turski tenkovi njemačke proizvodnje Leopard 2A4.

Jučer je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov izjavio kako Turska još uvijek ne izvršava preuzete obveze iz sporazuma u Sočiju od listopada 2018.g. prema kojima mora razoružati sve radikalne organizacije u zoni deeskalacije Idlib. Umjesto toga ona i dalje dovlači svoje naoružanje i vojnu tehniku koju predaje islamističkim snagama zbog čega Moskva izražava veliko nezadovoljstvo i upozorava Ankaru na nužnost poštivanja sirijskog državnog suvereniteta. Izraz „ozbiljno nezadovoljstvo“ u diplomatskom žargonu ne znači ništa drugo nego da se određeni razvoj stanja, koji je do njega i doveo, neće tolerirati. Dakle, sudeći po svemu, u Idlibu nas očekuju daljnje borbe sirijske vojske uz potporu ruskih zračnih snaga protiv turskih „proxy“ postrojbi iz islamističkih snaga kojima će topničku i raketnu potporu pružati turska vojska. Nešto slično kao i prošloga tjedna, u prvom velikom rusko-turskom vojnom okršaju u regiji Idlib, u borbi za naselje Neyrab, desetak kilometara jugo-istočno od grada Idliba, u kojemu su islamističke snage ali i turska vojna tehnika doživjeli težak poraz.
Naravno, paralelno s nastavkom sukoba odvijaju se i intenzivne diplomatske aktivnosti, kako na relaciji Moskva-Ankara tako i u širem međunarodnom formatu. Ali činjenica je kako će stanje na terenu biti ona ključna poluga koja će odrediti i uvjete eventualnih budućih sporazuma i da neće biti povratka na staro. I naravno da to svi znaju, a u tome i leži najveća opasnost.

Komentari

komentar

You may also like