Sirijski diplomat: Sirija ima pravo izvršiti simetrični napad na aerodrom pokraj Tel Aviva

Sirijski veleposlanik u UN-u Bashar al- Jaafari izjavio je sinoć na zasjedanju Vijeća sigurnosti, sazvanom zbog nedavnih izraelskih zračnih napada na tu zemlju, kako Damask ne isključuje simetrične mjere sa sirijske strane u odnosu na Izrael.

Sirijski je diplomat kazao kako Izrael ima mogućnost spokojnog (zračnog) djelovanja po Sirji zahvaljujući potpori SAD-a, Velike Britanije i Francuske u Vijeću sigurnosti. Ali ukoliko UN to ne zaustavi, Sirija si ostavlja pravo na samoobranu.

„Sirija je spremna realizirati svoje zakonito pravo na samoobranu i bombardirati izraelsku zračnu luku Ben Gurion pokraj Tel Aviva“, izjavio je Al-Jaafari.

Podsjećamo: u noći na ponedjeljak, 21. siječnja, Izrael je izvršio snažni zračni napad na zonu međunarodne zračne luke kraj Damaska, kojom prilikom su poginula četvorica i ranjena još četvorica sirijskih vojnika. Pričinjena je i velika materjalna šteta. Od 1. siječnja 2019.g. Izrael je izvršio tri zračna napada na Siriju. Sirijska vojska tvrdi kako je njezina PZO i PRO unštila 30 izraelskih raketa i navođenih bombi. Napominjemo, također, kako u studenom prošle godine dobiveni modernizirani ruski sustavi S-300 još nisu uvedeni u operatvnu uporabu sirijske vojske i da pripreme (uključno i obuka posada za njihovo opsluživanje) za to intenzivno traju. Do tada sirijska PZO i PRO po izraelskim zračnim ciljevima djeluje uglavnom starim sustavima sovjetske proizvodnje S-200 i „Buk“, ali i PZO sustavom „Pancir“.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like