Sirijski Kurdi izabrali svoj glavni grad

Sirijski Kurdi u listopadu namjeravaju usvojiti ustav i odrediti svoju teritorijalnu jedinicu na sjeveru Sirije.

Prema riječima člana utemeljiteljskog vijeća samoproglašenog „demokratskog federativnog sustava Rožave na sjeveru Sirije“ Hadia Yusefa, početkom listopada bit će održano utemeljiteljsko vijeće na kojem može biti usvojen ustav teritorijalne jedinice sirijskih Kurda. Za glavni grad nove teritorijalne tvorevine odabran je Qamishli, smješten u blizini turske granice, na sjevero-istoku Sirije.

U ožujku 2016. godine, u gradu Rumelia (regija Haseke), proglašen je „demokratski federativni sustav Rožave na sjeveru Sirije“. Tada se okupilo oko 200 delegata s čitavog sirijskog sjevera koji su predstavljali sirijski Kurdistan, a također i niz nacionalnih općina, grad Aleppo, Al-Shanbe i druge. Pretpostavljalo se da bi federacija trebala objediniti različite nacionalne zajednice, kao i njihove oružane postrojbe u borbi protiv islamističkih snaga.

Sirijska vlada je te odluke Kurda proglasila nezakonitim, a stav Moskve je da se takve odluke ne mogu donositi jednostrano. Savjetnik ruskog predsjednika za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov je izjavio „nema smisla bilo što objavljivati izvan okvira pregovaračkog procesa i unutarsirijskog dijaloga“.

Čini se, kako će se u sveopćem sirijskom ludilu ipak ići na određeni kompromis kojim bi se Kurdima omogućio neki stupanj autonomije u znak zahvalnosti prema njihovoj borbi i žrtvama koje su podnjeli i još uvjek podnose u srazu s džihadističkim snagama „Islamske države“. Međutim, kako sada stvari stoje, radit će se jedino o teritoriju istočno od rijeke Eufrata, uz granicu s Turskom, do Iračkog Kurdistana. Politički stupanj kurdske teritorijalne tvorevine ipak će ovistiti isključivo o sudbini sirijske države i dogovoru vanjskih čimbenika koji će ići, ili prema očuvanju njezinog teritorijalnog suvereniteta, što uključuje slabu središnju i jake regionalne vlasti, ili prema podjeli tj. raspadu zemlje.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like