Sirijski Kurdi počinju gerilski rat „protiv turskih okupatora“

Kurdska informativna agencija Firat priopćila je, kako je u sjevernoj Siriji osnovan gerilski pokret „za borbu protiv turske okupacije“. To je 8. rujna, u gradu Tel-Rifaat novinarima izjavio šef „Sirijskog nacionalnog otpora“ (SNS) Rizan Hidu.

Izjavio je kako će se gerilske postrojbe „SNS“-a suprostavljati turskoj vojnoj nazočnosti na sjeveru države, a osim toga, jedan od ciljeva im je i „oslobođenje otrgnute sirijske regije Iskenderun“ (drevna Alexandretta; hrv. mala Aleksandrija).

Radi se o sadašnjoj turskoj regiji Hatay na Sredozemnom moru, koja graniči sa krajnjim sjevero-zapadnim dijelom Sirije, a u sastav turske države ušla je prije Drugog svjetskog rata, u razdoblju francuske kolonijalne vladavine nad Sirijom.

„Te su zemlje naseljene Kurdima, Armencima, Arapima, Asircima i Haldejcima podvrgnute genocidu od strane Turaka“, izjavio je novinarima Rizan Hidu.

Kurdski borci unutar nove gerilske organizacije surađivat će i djelovati zajedno s drugim domoljubnim snagama na sjeveru Sirije, kaže se u njihovom priopćenju.

Trenutačno između turske vojske (koja je ušla u pogranični sjever Sirije) i kurdskih postrojbi YPG na obje obale rijeke Eufrat djeluje krhko primirje, što je rezultat američkog pritiska na obje strane izvršenog krajem kolovoza.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like