Sirijski proturaketni Buk-M2E i Pancir-S zaustavili 22 izraelska projektila

Sirijska protuzračna obrana oborila je 22 od 24 izraelska projektila ispaljena tijekom nedavnih zračnih napada usmjerena na objekte u blizini Damaska, priopćila je ruska vojska, a prenosi RT.

Napadi su pokrenuti iz libanonskog zračnog prostora i izazvali su, ovog puta, glasne prigovore dužnosnika u Bejrutu. “Šest taktičkih lovaca izraelskog ratnog zrakoplovstva 19. kolovoza 2021. lansiralo je 24 navođena projektila iz libanonskog zračnog prostora na ciljeve u Sirijskoj Arapskoj Republici”, rekao je admiral Vadim Kulit, zamjenik šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji.

Sirijska protuzračna obrana uništila je 22 projektila koristeći sustave Buk-M2E i Pancir-S ruske proizvodnje. Nije bilo žrtava među sirijskim vojnim osobljem niti štete na infrastrukturi.”

Izraelski napadi pokrenuti su iz okolice Bejruta, glavnog grada Libanona, i ciljevi su bili blizu Damaska i Homsa, izvijestila je sirijska SANA.

Libanonska ministrica obrane Zeina Akar osudila je zračni napad u petak, rekavši da je “očito narušio zračni prostor Libanona” i izazvao “stanje panike među građanima”. Beirut je ovog puta podnio službenu žalbu Ujedinjenim narodima, rekavši da su napadi suprotni rezoluciji 1701 UN-a, nastala nakon borbi zmeđu Izraela i Libanona 2006. godine.

Tijekom sastanka u Kazahstanu prošlog mjeseca, Rusija, Iran i Turska objavili su zajedničko priopćenje u kojem osuđuju izraelske “kontinuirane” napade na Siriju, inzistirajući da Izrael krši “međunarodno humanitarno pravo” , “suverenitet Sirije i susjednih zemalja” te destabilizira širu regiju.
Komentari

komentar

You may also like