Govor Sergeja Lavrova pred UN-om

Prenosimo zaključke širokog govora ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova pred 77. zasjedanjem Opće skupštine UN-a.

O pripajanju teritorija i ruskoj obrani tih teritorija

Cjelokupni ruski teritorij koji će potencijalno dodatno ući u sastav i Ustav zemlje bit će pod punom zaštitom Moskve, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sinoć na tiskovnoj konferenciji nakon sudjelovanja na 77. zasjedanju Opće skupštine UN-a, prenosi ga ruski državni TASS.

“Cijeli teritorij Ruske Federacije, što je potvrđeno o u ruskom Ustavu, svakako je pod punom zaštitom države”, rekao je Lavrov. Rusija će nedvosmisleno poštivati ​​rezultate referenduma koji se održavaju u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u oslobođenim područjima Hersonske i Zaporoške oblasti, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova. “Kao što je ruski predsjednik Putin rekao, sigurno ćemo poštovati rezultate ovih demokratskih procesa”, rekao je ruski ministar. “Svi zakoni, doktrine, koncepti, strategije Ruske Federacije vrijede za cijeli njezin teritorij”, istaknuo je.

Ruski ministar vanjskih poslova podsjetio je da su sve situacije u kojima Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje jasno navedene u vojnoj doktrini te zemlje. “Što se tiče Ruske Federacije, mi imamo svoju doktrinu nuklearne sigurnosti, to je dokument dostupan javnosti, u njemu je sve zapisano. Pozivam vas da još jednom pogledate u apsolutno jasno određenim slučajevima kada je naša uporaba nuklearnog oružja dopuštena”, rekao je Lavrov.

O uzorcima rata u Ukrajini

“Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini pokrenuta je jer se Zapad nije mogao dogovoriti. Moskva je bila otvorena za nagodbu u Ukrajini i “na zahtjev SAD-a i EU” poštovala je dogovor između vlasti i oporbe u Kijevu 2014. Međutim, te su sporazume pogazili čelnici krvavog državnog udara koji su ponizili europske posrednike dok je Zapad nijemo promatrao kako hunta počinje bombardirati istočnu Ukrajinu. Rusija se neće pomiriti s kursom Kijeva prema “zabrani ruskog jezika, zabrani ruskih masovnih medija i kulture, kao i sa zahtjevima za protjerivanjem Rusa iz Krima i objavom rata Donbasu”. Moskva je pridonijela potpisivanju sporazuma iz Minska koje je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, ali je ovaj paket mjera “pokopao Kijev uz izravnu ulogu SAD-a i EU-a”. Očekujući ovakvu krizu, Moskva je dugi niz godina pozivala na dogovaranje pravila suživota u Europi, no njezini su prijedlozi, uključujući i posljednji iz prosinca 2021., “odbijeni na arogantan način”. NATO je stvorio sigurnosne prijetnje Rusiji u Ukrajini i Moskva je započela vojne akcije “kako bi ispunila ugovore o prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći” s republikama Donbasa u skladu s člankom 51. Povelje UN-a, rekao je Lavrov.

Hegemonija Zapada

“Situacija u međunarodnom sigurnosnom prostoru ubrzano se pogoršava i umjesto poštenog dijaloga i traženja kompromisa Zapad provodi očigledne provokacije”, rekao je Lavrov. Svijet trenutno prolazi kroz “nemiran i dramatičan trenutak”, naglasio je prvi čovjek ruske diplomacije. “Umjesto poštenog dijaloga i traženja kompromisa, moramo se baviti dezinformacijama, očitim insceniranjem i provokacijama. Svi ovi trendovi se u koncentriranom obliku vide u radu UN-a. Naime, rješava se pitanje budućnosti svjetskog poretka jer model servisiranja Zapada nauštrb resursa u Aziji, Africi i Latinskoj Americi postaje stvar prošlosti. Sustav podređen jednoj hegemoniji može zamijeniti multipolarni demokratski i pošten svijet bez ucjena i zastrašivanja nepoćudnih, bez neonacizma i neokolonijalizma” , tvrdi Lavrov.





U međuvremenu, godine nekažnjenog uplitanja Zapada nigdje nisu poboljšale stanje ljudskih prava ili socijalne skrbi. “Navedite jednu zemlju u čije je poslove Washington snažno intervenirao i u kojoj je život zbog toga bolji?” upitao je Lavrov. Zajedno sa svojim saveznicima, SAD “zakreću ruke svakome tko se usudi misliti neovisno” i zahtijevaju da se vode samo njihovim shvaćanjem demokracije. “To uopće nije demokracija. To je čista diktatura. Na Zapadu se više ne libe otvoreno iznositi namjeru da unište i raskomadaju Rusiju“, kako bi ta “suviše neovisna geopolitička cjelina” nestala s karte svijeta. Zapadne države se oko Tajvana “igraju vatrom” obećavajući mu vojnu pomoć.

O prehrambenoj i energetskoj krizi

Šef UN-a također treba djelovati u vezi s prehrambenom i energetskom krizom koju je izazvao Zapad. Izbio je “kao rezultat nekontrolirane monetarne emisije u SAD-u i EU tijekom pandemije i neodgovornih postupaka Europske unije na tržištima fosilnih goriva koji su “samo pogoršani ekonomskim ratom koji je Zapad objavio Rusiji”. “Rezultat je rast svjetskih cijena hrane, gnojiva, nafte i plina”, tvrdi. Unatoč svim izjavama, “financijske i logističke prepreke za ruski izvoz žitarica i gnojiva” nisu uklonjene, dok se ukrajinska hrana uopće ne šalje u “najsiromašnije države”. Moskva nudi “besplatnu predaju 300 000 tona ruskog gnojiva zadržanog u europskim lukama onim afričkim državama kojima je to potrebno, ali EU ne reagira”, tvrdi.

O ulozi UN-a

“UN nije stvoren da odvede čovječanstvo u raj, već da spasi čovječanstvo od pakla”. Rusija ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s obveznim predstavnikom iz Afrike, rekao je Lavrov. “Ne možemo a da ne budemo zabrinuti zbog nastojanja nekih zemalja da potkopaju ovlasti Vijeća sigurnosti. Bez sumnje, Vijeće i UN u cjelini trebali bi se prilagoditi realnostima današnjice. Vidimo izglede za demokratizaciju aktivnosti UN-a isključivo kroz širu zastupljenost afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja. Izdvajamo Indiju i Brazil kao ključne međunarodne igrače i dostojne kandidate za stalne članove Vijeća, uz obvezne paralelne poteze za podizanje utjecaja Afrike”, inzistirao je Lavrov. U međuvremenu, “propadanje sustava UN-a potaknuto je križarskim ratom zapadnih država protiv onih koji su za njih nepoželjni”, istaknuo je Lavrov. “Jedna od posljedica križarskog rata protiv nepoželjnih koje je Zapad proglasio je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njegovi saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje vlastitih interesa. Ovaj imperativ je nametnut UN-u, njegovom Ljudskom Vijeće za prava, UNESCO-u i drugim multilateralnim tijelima”, rekao je.





Komentari

komentar

You may also like