Sjedinjene Države nisu odgovorile na glavno pitanje Rusije

Odgovor SAD-a na glavno rusko pitanje o sigurnosnim jamstvima nije pozitivan, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U dostavljenom dokumentu postoji reakcija, što omogućuje da računamo na početak ozbiljnog razgovora, ali na sporedna pitanja, navodi Lavrov. Glavna točka za Rusiju je nedopustivost daljnjeg širenja NATO-a na istok i raspoređivanje udarnog oružja koje bi moglo ugroziti ruski teritorij, dodao je dalje.

Ruski šef diplomacije skrenuo je pozornost na činjenicu da će sadržaj odgovora SAD-a i NATO-a postati poznat široj javnosti u bliskoj budućnosti. Nakon međuresorne koordinacije (unutar ruskih struktura vlasti, op.GN.) u odnosu na zaprimljene dokumente, o tome će biti izvješćen ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sam Kremlj, pak, nije rekao ima li pozitivnih aspekata u odgovorima Sjedinjenih Država i NATO-a. Glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov odbio je komentirati to pitanje, naglasivši kako predsjednik ima papire i da će za njihovu analizu trebati neko vrijeme. Ne treba žuriti s bilo kakvim zaključcima, kazao je Peskov, a prenose RIA Novosti.

Međutim i on je sugerirao da primljeni odgovori nisu uzeli u obzir zabrinutost Rusije te kazao kako sadašnji odnos Moskve i Zapada podsjećaju na hladni rat.

Podsjećamo: sinoć su Sjedinjene Države i NATO Rusiji poslali pismene odgovore na prijedloge sigurnosnih jamstava. Nakon toga su izjave dali američki državni tajnik i glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, o čemu smo rano jutros izvijestili (pogledaj ovdje ili na poveznici ispod teksta).





SAD i NATO poslali Rusiji pisani odgovor o sigurnosnim jamstvima

Komentari

komentar





You may also like