Sjedinjene Države očekuju osudu ruskog rata u Ukrajini na summitu G 20

Zaključak summita po pitanju rata u Ukrajini bit će i svojevrsni test međunarodne zajednice u odnosu prema Rusiji. Naime, u G20 formatu su i države članice skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika – JAR) koje su redom odbile osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, ali i druge zemlje koje se nisu priključile zapadnim proturuskim sankcijama, poput Argentine, Meksika, Turske, Indonezije i Saudijske Arabije

Sjedinjene Države očekuju da će čelnici skupine G 20 u zaključku sastanka na Baliju osuditi rat koji je Rusija povela u Ukrajini i njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju, rekao je u utorak viši američki dužnosnik, a jutros objavljuje Glas Istre (GI).

Na medijskoj konferenciji uoči sudjelovanja predsjednika Joea Bidena na summitu, dužnosnik je kazao kako se većina država unutar G 20 u razgovorima tijekom proteklih dana složila da se rat koji je Rusija povela u Ukrajini mora “osuditi najstrožim mogućim riječima”.

Skupina G 20 uključuje i Rusiju pa je konsenzus o ratu u Ukrajini malo vjerojatan, a dužnosnik je odbio reći u kakvom će obliku biti osuda niti na koji će se način referirati na rat u Ukrajini, koji Rusija opisuje kao “posebnu vojnu operaciju”.

Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će G 20 jasno pokazati da rat koji vodi Rusija uzrokuje veliku štetu za sve ljude i za svjetsku ekonomiju u cjelini. Dodao je da se većina zemalja G 20 složila da je rat u Ukrajini “uzrok gospodarskih poteškoća i nestabilnosti koju vidimo u mnogim dijelovima svijeta”.

Države će, usto, najaviti inicijative, među kojima i pandemijski fond, reformu multilateralnih banaka za razvoj te sigurnost hrane i energije, dodao je dužnosnik, a zaključuje GI.

Ovdje bismo dodali kako će zaključak summita po pitanju rata u Ukrajini biti i svojevrsni test međunarodne zajednice u odnosu prema Rusiji. Naime, u G20 formatu su i države članice skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika – JAR) koje su redom odbile osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, ali i druge zemlje koje se nisu priključile zapadnim proturuskim sankcijama, poput Argentine, Meksika, Turske, Indonezije i Saudijske Arabije.





S druge strane, osim SAD-a, oštri proturuski narativ summitu daju i ostale zemlje Zapada i EU, a u kampanju se jučer uključio i osobno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski video obraćanjem summitu G20 kojeg je pozvao na prihvaćanje mirovnog plana Ukrajine za završetak rata. Taj plan predviđa potpuno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine na granice od 1991., kao i rusko plaćanje ratnih odšteta Ukrajini.

Također podsjećamo kako na summit, iako je bio službeno pozvan od strane zemlje domaćina – Indonezije, nije stigao ruski predsjednik Vladimir Putin, a Rusiju na summitu predstavlja njen ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

 





Komentari

komentar

You may also like