Sjeverna i Južna Koreja dogovorile obnoviti komunikaciju i popraviti odnos

Iz Seula i ureda južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, poslali su obavijest kako su uspostavili dogovor sa sjevernim susjedima. Dogovor o popravljanju odnosa rezultat je razmjene privatnih pisama dvojice predsjednika koja je započela u travnju, prenosi CNBC.

Naime, čelnicima ove dvije sukobljene države nije ni lako drugačije komunicirati jer je Sjeverna Koreja zatvorila međukorejske komunikacijske kanale prošle godine. Razlog zatvaranju komunikacije kojeg je Pjongjang tada naveo jest taj što iz Južne Koreje lete protukomunistički letci u pogranična područja. Stvarni razlog jest vjerojatno taj što je Južna Koreja obustavila najavljivane poslovne projekte sa sjevernim susjedom, ali i taj što nisu utjecali na saveznički SAD da smanji sankcije Sj. Koreji. Naime, diplomatski odnosi između SAD-a i Sj. Koreje su zamrznuti već dvije godine zbog razvoja nuklearnog arsenala ove izolirane i siromašne države.

Čelnici Koreja danas su najavili otvaranje kanala komunikacije i popravljanje odnosa.

Čelnici su se složili “obnoviti obostrano povjerenje i obnoviti odnos što je prije moguće”- kazao je glasnogovornik J. Koreje, Park Soo Hyun. Kanale komunikacije će otvoriti danas.

Vijest o obnavljanju odnosa su preuzeli i nešto manje slobodni mediji Sj. Koreje: “Sada cijela korejska nacija želi vidjeti odnose sjevera i juga oporavljene od zastoja što je prije moguće. U tom smjeru su čelnici Sjevera i Juga se složili obnoviti obostrano povjerenje i promovirati  pomirenje. Također, čelnici su najavili obnovu međukorejskih linija komunikacije”, piše državna KCNA.

Komentari

komentar





You may also like