Sjeverna i Južna Koreja dogovorile se o „približavanju ujedinjenju“

Na samitu šefova država Sjeverne i Južne Koreje, u zajedničkoj deklaraciji je navedeno kako će dvije zemlje poboljšati svoje odnose.

„Sjever i Jug idu prema potpunom i sveobuhvatnom poboljšanju i razvoju odnosa i time se približavaju budućem zajedničkom razvitku i ujedinjenju“, navodi se u tekstu deklaracije.

Dvojica lidera su se prije nekoliko sati susreli na demarkacijskoj liniji, a sjevernokorejski vođa Kim Jong-un prešao je preko te crte i time postao prvi predsjednik Sjeverne Koreje koji je stao na tlo njezinog južnog susjeda.

Nakon prvog kruga razgovora, Kim Jong-un je pozvao na završetak sukoba, a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je kazao kako treba uspostaviti željezničku vezu između dviju zemalja. Tijekom dana planiraju se njihovi razgovori po pitanju poboljšanja međusobnih odnosa, mira i perspektive ujedinjenja.

Podsjećamo: prošlog tjedna Kim Jong-un je izjavio kako od 21. travnja Sjeverna Koreja zamrzava testiranje svog nuklearnog i raketnog naoružanja. Pjongjang se odrekao i od primjene atomskog oružja ukoliko i po samu Sjevernu Koreju ne bude nuklearne ugroze od strane drugih država, a također se odrekao i predaje nuklearne tehnologije drugim državama. Posve je jasno kako se Sjeverna Koreja pri tom nije odrekla posjedovanja svog atomskog oružja i to će biti fakt s kojim će se, oćito, u buduće morati računati kao sa svršenim činom. Vidjet ćemo kako će se po tom pitanju postaviti američka strana koja zahtjeva denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Naravno, to je pitanje koje traži puno širi pregovarački okvir nego što će to biti susret Trump-Kim Jong-un, a ne vjerujemo kako će američki lider na njemu uopće inzistirati prilikom prvog susreta sa sjevernokorejskim vođom, koji je donedavno bio potpuno nezamisliv. Ali sastanak dvojice šefova država nedvojbeno će dati odgovore na pojedina važna pitanja, prije svega na tendenciju njihovih bilateralnih odnosa, a sasvim sigurno će smanjiti napetosti na Korejskom poluotoku.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like