Sjeverna i Južna Koreja uspostavile liniju izvanredne vojne komunikacije

Sjevarna Koreja suglasila se o uspostavi izvanredne veze s južnokorejskom vojskom za sprječavanje incidenata u Žutom moru, priopćila je agencija Yonhap News.

Sjevernokorejska delegacija je o tome upoznala Južnu Koreju na međuvladinim pregovorima između dviju zemalja.

Južnokorejska vojska već je provjerila postojanje kontakta sa Sjevernom Korejom na zapadnoj obali (Žuto more). „Sada se vlade Juga i Sjevera mogu povezati jedna s drugom na zapadnom sektoru. Naša strana je s tim u svezi odlučila od 08:00 sati u srijedu normalizirati tu liniju“, prenosi agencija riječi izvora iz južnokorejske delegacije. Izvor je, također, dodao, kako je ostalo još samo riješiti pojedina „tehnička pitanja“.

Danas su dvije države počele pregovore o načinima poboljšanja odnosa i o mogućem sudjelovanju sjevernokorejskih sportaša na zimskoj olimpijadi u Južnoj Koreji. Pritom je Seul Pjongjangu predložio čim bržu uspostavu dijaloga o de-nuklearizaciji Korejskog poluotoka.

U siječnju su Sjeverna i Južna Koreja uspostavili „vruću liniju“ i obavili telefonski razgovor po spomenutom kanalu.

Između dvije zemlje ne postoji sporazum o granici na Žutom moru. Ona je, kao sjeverna granična linija, bila povučena jednostrano od strane Sjedinjenih Država nakon završetka rata. Sjeverna Koreja tu liniju ne priznaje kao graničnu crtu, zbog čega je ta zona izvor stalne napetosti između dviju Koreja.





Foto: Sjeverna i Južna Koreja

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like