Sjeverna Koreja će upotrijebiti ‘snažne’ mjere ako SAD nastavi s vojnim provokacijama

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje naglasilo je u ponedjeljak da će, ako Sjedinjene Države ne prestanu s “vojnim provokacijama”, zemlja “uzeti u obzir snažnije naknadne mjere”, citirala je Korejska središnja novinska agencija izjavu ministarstva, prenosi Baha News.

Pjongjang je naglasio da zajedničke vojne vježbe potvrđuju činjenicu da je “scenarij nuklearnog rata SAD protiv DNRK [Sjeverna Koreja] ušao u završnu fazu”. Službeno tijelo pozvalo je Washington da odmah prekine svoje “ratne vježbe”. Ministarstvo je nadalje istaknulo da vojne vježbe koje se provode između SAD-a i Južne Koreje u tom području imaju “jasnu agresivnu prirodu”.

Sjedinjene Države i Južna Koreja održat će u četvrtak sigurnosne razgovore usred pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku, objavilo je u nedjelju južnokorejsko ministarstvo obrane. U razgovorima će sudjelovati američki ministar obrane Lloyd Austin i južnokorejski ministar obrane Lee Jong-sup, koji će se sastati u Pentagonu. Dvije strane će razgovarati o načinima odvraćanja Sjeverne Koreje od daljnje eskalacije situacije, kao što je “mobilizacija cijelog niza njezinih vojnih kapaciteta, uključujući nuklearne opcije”, prema Yonhapu. Očekuje se da će se također pozabaviti sigurnosnom suradnjom s Japanom, kao i drugim pitanjima, uključujući tajvansku krizu.

Južna Koreja i Sjedinjene Države započele su nedavno pomorsku vježbu “velikih razmjera” u Žutom moru koja je uključivala ​​više od 20 ratnih brodova i trajala četiri dana. Južnokorejska mornarica priopćila je kako su vježbe “usmjerene na jačanje vojnih kombiniranih i zajedničkih pomorskih operativnih sposobnosti protiv neprijateljskih provokacija s fokusom na poboljšanje sposobnosti pomorskih protuspecijalnih snaga i odgovora na provokacije Sjeverne Koreje u blizini sjeverne granične linije”. U nedjelju je sjevernokorejski brod prešao liniju koja de facto služi kao pomorska granica između dviju zemalja. Povukla se kada je Južna Koreja ispalila hice upozorenja. Kao odgovor, Sjever je ispalio nekoliko hitaca iz raketnih bacače u vode.

Sjeverna Koreja ispalila granate kao “ozbiljno upozorenje” Južnoj Koreji





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like