Sjeverna Koreja ispalila “neidentificirani projektil”

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu neidentificirani projektil prema Japanskom moru, izvijestila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejske vojne dužnosnike.

Agencija je izvijestila da je “Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani projektil prema Japanskom moru”, dodajući da se vjeruje da je projektil već pao. Japanska novinska agencija Kyodo izvijestila je kasnije da je Sjeverna Koreja u srijedu lansirala “ono što se činilo kao balistički projektil”.

Dana 17. travnja, novinska agencija Yonhap izvijestila je da je Sjeverna Koreja ispalila dva projektila u Japansko more i da su “letjeli 110 kilometara na najvećoj visini od oko 25 km i maksimalnom brzinom od 4 Macha”.

Pyongyang je od početka godine lansirao više od deset pokusnih projektila, a u ožujku i interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), prvi put od 2017, piše France Presse. Sjevernokorejski režim je, uz to, najavio da će nastaviti razvijati svoj nuklearni arsenal, zanemarujući pozive Sjedinjenih Država na dijalog.

Pokusno lansiranje u srijedu događa se nekoliko dana prije 10. svibnja kada će dužnost preuzeti novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol koji je najavio tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji. Stručnjaci tvrde da je testiranje naoružanja u Sjevernoj Koreji, neposredno pred promjenu administracije u Južnoj Koreji, uobičajena stvar. No, uzveši u obzir trenutnu napetost u regiji i svijetu, razumljivo je da su susjedi Sjeverne Koreje zabrinuti.

 





Kim Jong-un najavio daljnje jačanje nuklearnog programa

Komentari

komentar





You may also like