Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani projektil zabilježen od strane Japana i J. Koreje

Sjeverna Koreja je ispalila neidentificirani projektil u more, objavila je južnokorejska vojska, a riječ je o prvome takvom testu Pjongjanga u novoj godini.

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, priopćili su zapovjednici stožera Južne Koreje, ne navodeći dodatne pojedinosti. Sjeverna Koreja objavila je 2021. da je uspješno testirala novi tip balističke rakete koju ispaljuje podmornica.

O lansiranju je prvi put izvijestila japanska obalna straža rano jutros, da bi ga kasnije potvrdilo ministarstvo obrane u Seulu. UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja. Ovo je prvo lansiranje projektila od strane Pjongjanga nakon što je čelnik Kim Jong-un prošlog mjeseca obećao jačanje obrambenih sposobnosti zemlje. “Južnokorejske i američke obavještajne službe pomno analiziraju radi daljnjih detalja”, stoji u priopćenju južnih načelnika stožera (JCS). Japanski ministar obrane Nobuo Kishi rekao je da je balistički projektil preletio oko 500 km (310 milja), javlja Reuters.

Međutim, prema vojnom analitičaru Ankit Panda za BBC, nema učinkovitog načina da se potvrdi puni napadački domet ovog projektila. “Ne postoji način da se procijeni je li to možda bila raketa većeg dometa koja je letjela na skraćenoj putanji”, rekao je Ankit Panda iz Programa nuklearne politike Carnegie Endowmenta. Sjeverna Koreja je 2017. testirala Hwasong-15, projektil koji je dosegao procijenjenu visinu od 4500 km i maksimalni domet od vjerojatnih 13 000 km, čime su američke vojne baze na pacifičkom otoku Guamu unutar dometa potencijalnog napada.

Tijekom važnoga sastanka vladajuće stranke prošloga tjedna sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potvrdio je da želi ojačati vojne kapacitete svoje zemlje, unatoč međunarodnim sankcijama. Pregovori s SAD-om nalaze se na mrtvoj točki otkako je 2019. propao susret Kim Jong-una i tadašnjega američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ovaj novi pokušaj dogodio se nakon što Sjeverna Koreja nije odgovorila na poziv Washingtona na pregovore. Nakon dolaska na vlast Joea Bidena, Washington je nekoliko puta pozivao na susret sa sjevernokorejskim predstavnicima. No, Pjongjang je do sada odbacivao tu ponudu.

 





Komentari

komentar

You may also like