Sjeverna Koreja ispalila raketu u Japansko more

Sjeverna Koreja ispalila je u more balističku raketu, rekli su dužnosnici iz Južne Koreje i Japana. Testiranje projektila dogodilo se samo sat vremena prije nego što je predstavnik Pjongjanga rekao pred UN-om da imaju “pravo na samoobranu” i na testiranje oružja zbog “neprijateljske” politike usmjerene protiv njih, prenosi Al Jazeera.

Na hitnom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, južnokorejska vlada izrazila je žaljenje zbog, kako je to nazvala, “lansiranja projektila kratkog dometa u vrijeme kada je politička stabilnost na Korejskom poluotoku vrlo kritična”. Naime, odnos između Seula i Pjongjanga mijenja se iz dana u dan. S jedne strane, dvije Koreje su prošlog mjeseca obnovile direktnu telefonsku liniju između političkog vrha, a Južna K. je nedavno inicirala formalno proglašenje kraja rata koji traje od 1950. S druge strane, Sjeverna Koreja testira i ispaljuje projektile na tjednoj bazi što uvelike zabrinjava Washington, Seul i UN.

Južnokorejska vojska je rekla da je projektil ispaljen iz sjevernokorejske planinske sjeverne provincije Jagang oko 6:40 ujutro po lokalnom vremenu. Projektil je poletio istočno od Korejskog poluotoka i pao u Japansko more. 

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je da je Sjeverna Koreja ispalila nešto “što bi moglo biti balistički projektil” i da je njegova vlada pojačala nadzor. Ovo je treće lansiranje ovog mjeseca nakon što je Pjongjang prethodno testirao “stratešku” krstareću raketu i dvije balističke rakete ispaljene iz vlaka.

Sjevernoj Koreji je zabranjeno izvođenje testova balističkih projektila pod sankcijama Ujedinjenih naroda uvedenim zbog straha od nuklearnog naoružanja. Američko Državno tajništvo osudilo je lansiranje i pozvali su Pjongjang na dijalog. “Ovo lansiranje predstavlja kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i predstavlja prijetnju susjedima i međunarodnoj zajednici”, navodi se u priopćenju. “Ostajemo privrženi diplomatskom pristupu Sjevernoj Koreji i pozivamo ih na dijalog.”

Lansiranje se dogodilo sat vremena prije nego što je sjevernokorejski izaslanik pred UN-om, Kim Song govorio na godišnjem sastanku te organizacije u New Yorku. Kim je rekao da Pyongyang ima “pravo na samoobranu”  i na razvoj oružja. “Samo gradimo svoju nacionalnu obranu kako bismo se obranili i pouzdano zaštitili sigurnost i mir zemlje”, rekao je, ističući kako SAD imaju gotovo 30 000 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji. Prozvao je SAD i Južnu Koreju za “dvostruke standarde”, prenosi Reuters.





Komentari

komentar

You may also like