Sjeverna Koreja je lažirala lansiranje moćne interkontinentalne rakete Hwasong-17?

Sjeverna Koreja je prošlog tjedna lažirala lansiranje onoga što su analitičari nazvali njezinom “čudovišnom raketom”, objavila je danas vojska Južne Koreje, dodajući da je testom u stvarnosti vjerojatno ispitan isti balistički projektil kojeg je Pjongjang ispalio još 2017.

Sjeverna Koreja je prošlog petka tvrdila uspješno probno lansirala projektil Hwasong-17. Riječ je o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM) dugog dometa za koju analitičari kažu da bi mogla nositi više nuklearnih bojevih glava. Hwasong-17 je prvi put predstavljena na vojnoj paradi 2020. godine. No, južnokorejsko ministarstvo obrane reklo je za AFP da su Seul i Washington sada zaključili da je lansirana zapravo raketa Hwasong-15, koji je Pjongjang probno ispalio 2017. godine. “Američke i južnokorejske obavještajne službe utvrdile su da je ono što je ispaljeno 24. ožujka Hwasong-15”, rekao je dužnosnik ministarstva obrane iz Seula. Ipak, obje ICBM su sposobne pogoditi kopno SAD-a. Seul i Tokio su zasebno potvrdili da je projektil ispaljen 24. ožujka letio više i duže nego što je bio slučaj bilo kojeg prethodnog testiranja.

Lažna objava vjerojatno je bila pokušaj Pjongjanga da kompenzira neuspjelo lansiranje 16. ožujka, kada je projektil, za koji su analitičari rekli da je zapravo Hwasong-17, eksplodirao ubrzo nakon lansiranja. Prema portalu NK News sa sjedištem u Seulu, krhotine s neuspješnog testa pale su u Pjongjang ili blizu njega, a crveno obojena kugla dima vidjela se na nebu kao i cik-cak trag rakete.

Državni medij Sjeverne Koreje, agencija KCNA, tada nije izvijestila o neuspjelom lansiranju. No, vijesti o lansiranju 24. ožujka bila je snažno prisutna u svim državnim medijima, a KCTV je objavio video na kojem se navodno vidi kako je divovski projektil uspješno probno ispaljen. Analitičari su ukazali na odstupanja vidljiva na snimci koja bi mogla ukazivati ​​na to da su neki dijelovi lansiranja iz 24. ožujka zapravo lažni.

“Ne samo da Kimov režim gradi ponos i legitimitet na temelju svojih nuklearnih i raketnih programa, on to prikazuje kao izgradnju vojne snage protiv vanjskih prijetnji kao moralno opravdanje za unutarnju ekonomsku krizu”, rekao je za AFP Leif-Eric Easley, profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu. “Uspješno” lansiranje kako je prikazano u medijima pod kontrolom države ima značajnu “propagandnu vrijednost” za Kimov režim, dodao je. Analitičari su upozorili da će Sjeverna Koreja vjerojatno lansirati vojni izviđački satelit i provesti taktička testiranja nuklearnih bojnih glava kasnije ove godine. U ponedjeljak su državni mediji Pjongjanga izvijestili da je njegov čelnik Kim Jong Un obećao da će izgraditi “prevladavajuću” i “nezaustavljivu” vojnu moć.

Komentari

komentar





You may also like