Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu u Japansko more

Nastavljaju se intenzivirana testiranja sjevernokorejskih balističkih projektila koja se poklapaju s isto tako intenziviranim pokretima snaga i vojnim vježbama Južne Koreje i SAD-a proteklih tjedana. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Prema navodima južnokorejske agencije Yonhao, Sjeverna Koreja lansirala je neidentificirani balistički projektil u Japansko more. O tome je izvijestio načelnik Združenog stožera južnokorejskih oružanih snaga.

Lansiranje projektila uslijedilo je nakon što je Pjongjang upozorio da će poduzeti “oštriju” vojnu akciju ako se SAD bude držao svoje kampanje pojačanja proširenog odvraćanja Sjeverne Koreje.

Pjongjang je posljednji put ispalio balističku raketu kratkog dometa 9. studenog.

Podsjećamo: Sjeverna Koreja nedavno je izvršila brojna raketna testiranja u kratkom vremenu, uključujući lansiranja krstarećih projektila, interkontinentalne balističke rakete srednjeg dometa Hwaseong-12 na rekordnoj udaljenosti od 4500 kilometara, kao i navodna lansiranja nove interkontinentalne balističke rakete Hwaseong -17″. Testirala je i balističke rakete za podmornice, sustave za satelite i nove sustave taktičkog nuklearnog oružja.

Posebnu napetost izazvao je potez Pjongjanga, kada je u jednom danu, 2. studenog, lansirao više od 20 projektila različitih tipova, od kojih je jedan pao blizu teritorijalnih voda Južne Koreje, a putanja mu je prvi put nakon Korejskog rata bila usmjerena prema jugu.

Osim raketnih testiranja, sjevernokorejska vojska proteklih je tjedana izvela i brojna topnička gađanja, kao i vježbe zračnih snaga i taktičkih nuklearnih postrojbi.

 

Komentari

komentar

You may also like