Sjeverna Koreja objavila da je lansirala hiperzvučni projektil

Jučer smo pisali o tome da su japanska i južnokorejska vojska uočile da je Sjeverna Koreja ispalila neidentificirani projektil. Danas su iz Pjongjanga objavili da je riječ o hipersoničnom projektilu.

Sjeverna Koreja je ovog tjedna provodila test te je ispalila „hipersonični projektil” koji je uspješno pogodio metu, a sve je dio težnje te zemlje da ostvari nove vojne sposobnosti budući da su zaustavljeni pregovori o denuklearizaciji, izvijestila je u danas njihova državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala projektil po prvi puta od listopada te je to izazvalo snažne kritike SAD-a, Južne Koreje i Japana. Za razliku od balističkih projektila koji lete u svemir prije nego što se vrate na svoju oštru putanju, hipersonično oružje leti prema metama na nižim visinama i može postići brzinu veću pet puta od brzine zvuka, odnosno 6200 kilometara na sat.

“Uzastopni uspjesi u probnim lansiranjima u sektoru hipersoničnih projektila imaju strateško značenje jer ubrzavaju modernizaciju strateških oružanih snaga države”, stoji u izvješću KCNA, a pod “strateškim” vjerojatno misle na nuklearno.

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, priopćili su tijekom jutra zapovjednici stožera Južne Koreje, ne navodeći dodatne pojedinosti. Sjeverna Koreja objavila je 2021. da je uspješno testirala novi tip balističke rakete koji se ispaljuje iz podmornica. Ovaj novi pokušaj dogodio se nakon što Sjeverna Koreja nije odgovorila na poziv Washingtona na pregovore. Tijekom važnoga sastanka vladajuće stranke prošloga tjedna, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un potvrdio je da želi ojačati vojne kapacitete svoje zemlje, unatoč međunarodnim sankcijama i unatoč činjenici da UN zabranjuje Sjevernoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja.

Pregovori sa SAD-om su zaustavljeni otkako je 2019. propao susret Kim Jong Una i tadašnjega američkog predsjednika Donalda Trumpa. Nakon dolaska Joea Bidena na vlast, Sjedinjene Države nekoliko su puta izjavile da su spremne na susret sa sjevernokorejskim predstavnicima. No, Pjongjang je do sada odbacivao tu ponudu.

 

Komentari

komentar

You may also like