Sjeverna Koreja odbija pregovore s državnim tajnikom SAD-a Pompeom

Sjevernokorejski mediji priopćili su kako Sjeverna Koreja ne želi da američki državni tajnik Mike Pompeo sudjeluje u pregovorima o atomskom razoružanju, i traži nekoga tko je „oprezniji i zreliji u komunikaciji“.

Sjevernokorejska informativna agencija KCNA također je izvjestila, pozivajući se na visoke izvore iz Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, kako „nitko ne može predvidjeti“ stanje na Korejskom poluotoku, ukoliko SAD ne odustanu od prvotnih razloga koji su Pjongjang prinudili na razvoj svog nuklearnog programa. (tu se, prije svega, misli na američku snažnu vojnu prisutnost u Južnoj Koreji i njihovo zajedničko obavljanje vojnih vježbi u blizini kopnenih i morskih granica dviju Koreja, op. GN).

Podsjećamo: na posljednjem summitu na vrhu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una krajem veljače ove godine, nije postignut nikakav konkretan napredak usprkos prethodnom snažnom Trumpovom optimizmu. Trump je nakon summita kazao kako je Pjongjang najprije želio ukidanje američkih sankcija u zamjenu za likvidaciju svog jednog nuklearnog objekta, što je za Washington neprihvatljivo. Pri tom je iskazao svoje uvjerenje da će on i Kim Jong-un ostati dobri prijetelji, kao i to, da je za uspjeh i popravljanje međusobnih odnosa potrebno vrijeme.

Ovdje možemo primjetiti i kako se današnji navodi sjevernokorejskih medija, o neprihvatljivosti sudjelovanja američkog državnog tajnika Mike Pompea u budućim pregovorima, poklapaju s prije nekoliko dana izrečenim oštrim izjavama dužnosnika kineskog Ministarstva vanjskih poslova u odnosu na Mike Pompea, kada su ga otovreno proglasili „luđakom“ i „lažovom“, nakon njegovih neugodnih protukineskih izjava u nedavnom govoru u Čileu (vidi link ispod teksta).

Kina: američki državni tajnik Pompeo je „poludio i laže“
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like