Sjeverna Koreja opet radi na nuklearnom programu

Sjeverna Koreja je ponovno pokrenula nuklearni reaktor u kojemu se proizvodi plutonij za nuklearno oružje, navodi UN-ova institucija za atomsku energiju (IAEA) u godišnjem izvješću, prenosi BBC.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je Pjongjang u 2009. protjerao njihove inspektore. Očekivano, SJ. Koreja je nastavila sa svojim nuklearnim programom i uskoro nakon toga su počeli nuklearni testovi. Zadnji nuklearni test bio je 2017.

IAEA sada Sjevernu Koreju prati na druge načine, uglavnom putem satelitskih snimaka. “Nije bilo naznaka rada reaktora od početka prosinca 2018. do početka srpnja 2021.”, navodi se u izvješću IAEA-e o reaktoru u Yongbyonu od 5 megavata , nuklearnom kompleksu koji ima centralnu važnost za nuklearni program Sjeverne Koreje. “Međutim, od početka srpnja 2021. postoje naznake rada, uključujući i ispuštanje rashladne vode kao produkta rada reaktora.”

Ovo je prvi znak aktivnosti reaktora od prosinca 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što se američki predsjednik Donald Trump susreo s Kim Jong-unom u Singapuru, prema navodima IAEA-a.

IAEA je priopćila da su događaji u reaktoru “duboko zabrinjavajući” i da jasno krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN -a. Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je za novinsku agenciju Yonhap da “kontinuirano prate nuklearne i raketne aktivnosti Sjevera” i da su “u bliskoj suradnji sa SAD-om”.

Komentari

komentar





You may also like