Sjeverna Koreja počinje koristi vojne zalihe hrane zbog suše i nestašica

Sjeverna Koreja šalje svom narodu vojne zalihe riže uslijed sve veće nestašice hrane, tvrde iz južnokorejske obavještajne agencija NIS, a prenosi AP.

Sjeverna Koreja ove godine pati od velikih suša i toplinskih valova, a urod je prošle i ove godine slab. Problem je priznao u javnom obraćanju čak i vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, koji je stanje s hranom nazvao “napetim”.

Ha Tae-keung, jedan od sudionika sastanka južnokorejskog NIS-a, tvrdi da su suše desetkovale urode riže, kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura, kao i da je umro dio stoke. NIS je procijenio da sjevernim susjedima treba oko 5.5 milijuna tona hrane kako bi nahranili 26 milijuna ljudi, a da trenutno fali oko milijun tona hrane, prenosi AP.

Iako nema dojava o masovnim izgladnjivanjima ili socijalnim nemirima u Sjevernoj Koreji, stanje je sve teže i čeka se urod jesenske žetve.

Cijena ključne namirnice riže duplo je veća ove godine od uobičajene. Puštanje vojnih rezervi u opticaj trebalo bi smanjiti cijenu riže. Rezerve će biti usmjerene, navodno, na siromašni dio stanovništva, radnike i ruralna područja.

Osim suša, siromašniju Koreju je i zahvatio uragan, a posljedice pandemije su i dalje izražene. Zbog virusa je ograničena i razmjena između Sj. Koreje i Kine, skoro jedinog trgovačkog partnera ove izolirane državeju
Komentari

komentar

You may also like