Sjeverna Koreja prijeti nakon komentara južnokorejskog dužnosnika o “preventivnom napadu”

Sjeverna Koreja je danas kritizirala južnokorejskog ministra obrane zbog “nepromišljenih” primjedbi o mogućnosti Seula da napadne Pjongjang. Sjeverna Koreja, koja je ove godine provela velik broj testova naoružanja, prijeti odmazdom, piše AFP.

Južnokorejski ministar obrane Suh Wook rekao je u petak da njegova vojska ima projektile sa”sposobnošću da precizno i ​​brzo pogode bilo koju metu u Sjevernoj Koreji”. Zbilja nepotreban komentar je izazvao osudu iz Pjongjanga. Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una ujedno i ključna savjetnica predsjednika za politiku, tvrdi: “Njegova nepromišljena i neumjerena retorika o ‘preventivnom udaru’ dodatno je pogoršala međukorejske odnose i donosi vojnu napetost na Korejski poluotok”, prenosi je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

“Južna Koreja mogla bi se suočiti s ozbiljnom prijetnjom zbog nepromišljenih primjedbi njezinog ministra obrane… Južna Koreja bi se trebala disciplinirati ako želi spriječiti katastrofu”, dodala je Kim. U zasebnom priopćenju u nedjelju, , tajnik središnjeg odbora vladajuće stranke Sjeverne Koreje, također je upozorio Jug da ni ne pomišljaju o vojnoj akciji protiv Pjongjanga. “Naša vojska će nemilosrdno usmjeriti svu svoju vojnu snagu na uništavanje glavnih ciljeva u Seulu u tom slučaju”, rekao je.  Seul je od Pjongjanga udaljen samo 195 km.

Sjeverna Koreja je ove godine nastavila svoja testiranja oružja nešto bržim tempom. Tako je prošlog mjeseca ispalila svoju prvu dalekometnu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. Takvi pokusi raketa koje su sposobne ponijeti nuklearne bojeve pauzirani su kada su Kim i tadašnji američki predsjednik Donald Trump uspjeli na neko vrijeme održavati diplomatsku komunikaciju. Testovi su opet počeli simultano s pogoršanjem odnosa 2019. godine. Razgovori su od tada zaustavljeni.

Sjeverna Koreja će ovog mjeseca obilježiti 110. godišnjicu rođenja osnivača Kim Il Sunga, djeda aktualnog čelnika Kima. Ključne obljetnice obično obilježavaju vojnim paradama ili lansiranjima raketa. Napetosti između strana vjerojatno će se pojačati kada sljedećeg mjeseca na dužnost stupi novoizabrani predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol. Tijekom Yoonove kampanje, zaprijetio je preventivnim udarom na sjever “ako bude potrebno” i obećao da će Kima “naučiti nekim manirama”.

Komentari

komentar





You may also like