Sjeverna Koreja testirala novu vrstu projektila

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un promatrao je probno ispaljivanje nove vrste taktički vođenog oružja usmjerenog na jačanje nuklearnih sposobnosti zemlje, izvijestila je u nedjelju sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Prema južnokorejskim i američkim dužnosnicima, Sjeverna Koreja uskoro bi mogla nastaviti nuklearna testiranja nakon što je Kim lansiranjem prošlog mjeseca prekinuo samonametnuti moratorij na testiranje interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), prenosi Reuters.

Južnokorejska vojska priopćila je u nedjelju da je u subotu otkrila dva projektila ispaljena s istočne obale Sjeverne Koreje prema moru. Projektili su letjeli oko 110 kilometara, udaljili su se od zemlje 25 kilometara, a putovali su maksimalnom brzinom manjom od 4 maha (1 Mach iznosi približno 1225 km/h op.a.), što ukazuje da se radi o projektilima kratkog dometa.

U izvješću KCNA nisu navedeni detalji o lansiranju, ali se povezuje s nuklearnim ciljevima Sjeverne Koreje.

“Sustav taktički vođenog oružja novog tipa […] od velike je važnosti u drastičnom poboljšanju vatrene moći topničkih jedinica dugog dometa na fronti i poboljšanju učinkovitosti rada taktičkih nuklearnih bombi”, javlja KCNA.

Kim Jong Un je, prema izvještajima, nakon završetka testiranja “dao važne upute o daljnjoj izgradnji obrambenih sposobnosti i nuklearnih borbenih snaga zemlje”.





Sjeverna Koreja razvija balističke rakete kratkog dometa (SRBM) za koje analitičari kažu da su dizajnirane da izbjegnu raketnu obranu i pogode ciljeve na jugu.

Dana 5. travnja, Kim Yo Jong, sestra čelnika Kima, izjavila je da se Sjeverna Koreja protivi ratu, ali da će upotrijebiti nuklearno oružje ako bude napadnuta. Upozorenje je, smatra se, poslano budućem konzervativnom predsjedniku Južne Koreje, Yoon Suk-yeolu.

Yoonov glasnogovornik Bae Hyun-jin rekao je da nema ničeg novog ili iznenađujućeg u “pokazivanju sile” Sjevera u trenucima dolaska nove administracije na čelo Južne Koreje.





 

Obnova nukelarnog ispitivanja?

“Čini se da je to oružje prvi sjevernokorejski taktički sustav za isporuku nuklearnog oružja”, rekao je Ankit Panda, viši suradnik u američkoj Carnegie Endowment for International Peace, navodeći naznake rada na obnovi sjevernokorejskog nuklearnog poligona Punggye-ri.

Američki i južnokorejski dužnosnici zabilježili su aktivnosti na lokalitetu Punggye-ri koje bi mogle biti pripreme za test, iako su vrijeme i priroda toga bili nejasni.

Već 2017. godine Američka obrambena obavještajna agencija procijenila je da je Sjeverna Koreja uspjela minijaturizirati nuklearno oružje u cijelom spektru svojih projektila, od SRBM-a do ICBM-a.

Kim Jong Un je u siječnju 2021. rekao da je zemlja u stanju “minijaturizirati, olakšati i standardizirati nuklearno oružje i učiniti ga taktičkim“. Također je iznio ciljeve razvoja drugog oružja kao što su hipersonične rakete i špijunski sateliti, koji su testirani ove godine.

Duyeon Kim, stručnjak za Sjevernu Koreju u Centru za novu američku sigurnost sa sjedištem u SAD-u, rekao je da bi se ovo moglo shvatiti kao prosvjed protiv očekivanih zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, koje Pjongjang već dugo osuđuje i naziva ih probom za rat.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja u ponedjeljak planiraju pokrenuti godišnju proljetnu vježbu u trajanju od devet dana, priopćio je Zajednički stožer Južne Koreje.

Američki izaslanik za nuklearnu energiju Sung Kim posjetit će Seul u ponedjeljak kako bi sa svojim južnokorejskim kolegama razgovarao o odgovoru na nedavna lansiranja projektila u Sjevernoj Koreji.

Američki izaslanik rekao je da je Washington otvoren za razgovore bez preduvjeta, ali je Pjongjang odbio te pokušaje i optužio SAD za neprijateljsku politiku o kojoj svjedoče sankcije i vojne vježbe.

Sjeverna Koreja u petak je proslavila 110. godišnjicu rođenja osnivača države Kim Il Sunga, izvještava Reuters.

Komentari

komentar

You may also like