Sjeverna Koreja testirala raketu velikog dometa sposobnu nostiti nuklearnu bojevu glavu

Sjeverna Koreja uspješno je izvela za vikend testiranja krstarećih raketa dugog dometa, objavio je državni medij u ponedjeljak, a analitičari smatraju da je možda riječ o oružju s nuklearnim kapacitetom, piše Reuters.

Rakete su “strateško oružje velikog značaja”, a pogodile su metu udaljenu 1.500 kilometara i pale u teritorijalno more tijekom testova u subotu i nedjelju, objavila je njihova državna novinska agencija KCNA.

Krstareće rakete Sjeverne Koreje obično izazivaju manji strah od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ipak, krstareća raketa s nuklearnom bojevom glavom  nije ništa manje opasna.

“Ovo bi bila prva krstareća raketa u Sjevernoj Koreji koja je eksplicitno dobila ‘stratešku ulogu’”, kazao je za Reuters Ankit Panda iz američkog Carnegie Endowment for International Peace. “To je uobičajeni izrazi za nuklearno sposobne sustave”, dodao je.

Ne zna se je li Sjeverna Koreja ovladala tehnologijom potrebnom za izradu bojevih glava dovoljno malih za krstareću raketu, ali vrhovni vođa Kim Jong Un rekao je ranije ove godine da je razvoj manjih nuklearnih bombi važan cilj.

Prvi su to sjevernokorejski raketni testovi od ožujka, kada su testirane nove taktičke balističke rakete kratkog dometa. Krstareće rakete mogu biti naoružane konvencionalnim oružjem ili nuklearnim bojevim glavama. Obznana testiranja dogodila se samo jedan dan prije susreta glavnih pregovarača za nuklearno pitanje SAD-a, Južne Koreje i Japana u Tokiju.





Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi se pak u utorak sastaje u Seulu s južnokorejskim kolegom Chung Eui-yongom. Bidenova administracija objavila je kako je spremna razgovarati s Pjongjangom s ciljem denuklearizacije Korejskog poluotoka, ali nije pokazala spremnost na ublažavanje sankcija.

Ove krstareće rakete lete nisko i teško ih je otkriti sustavom za detekciju, a domet od 1500 km stavio bi veći dio Japana u domet i veliku opasnost, izvještava BBC.

Komentari

komentar





You may also like