Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala hiperzvučnu raketu “Hwasong-8”

Sjeverna Koreja danas je potvrdila da je dan ranije testirala novu hiperzvučnu raketu koja ima “strateški značaj” u jačanju sposobnosti samoobrane, objavio je državni medij KCNA.

U priopćenju je dužnosnik ministarstva obrane rekao da je u utorak rano ujutro rujna okrugu Ryongnim u provinciji Jagang ispaljena hipersonična raketa tipa Hwasong-8. Pokusno lansiranje gledao je Pak Jong Chon, tajnik središnjeg odbora Radničke stranke Koreje, zajedno s vodećim dužnosnicima na području obrane i tehnologije.

“Razvoj hipersoničnih projektila, jedan je od pet prioritetnih zadataka u području strateškog naoružanja kroz petogodišnji plana razvoja sustava naoružanja” navodi se u priopćenju.

Hiperzvučne rakete lete brzinom najmanje 5 puta većom od brzine zvuka (Mach 5). Ova sjevernokorejska raketa vjerojatno ima sposobnost za nošenje nuklearnih bojevih glava, što bi se dalo naslutiti iz izjave da raketa ima “strateški značaj”. Južnokorejski Yonap je izvijestio je  domet testirane rakete oko 200 km, a da visina putanje nije bila preko 30 km što bi moglo otežati pravovremenu detekciju.

Također su naveli da je testno lansiranje potvrdilo stabilnost i performanse motora i sustava za gorivo preko “ampula”, za koje je KCNA rekla da ih koriste prvi puta. Riječ je o tehnologiji opskrbe raketom tekućim gorivom koje se puni tako da se jednostavno ugrade spremnici gorivom i prije nego se projektil pošalje na teren. Za razliku od konvencionalnih projektila kojima je potrebno ubrizgavanje goriva prije ispaljivanja, ova vrsta “ampule” može skratiti vrijeme pripreme za lansiranje projektila, tvrde iz Pjongjanga.

U utorak je vojska Južne Koreje priopćila da je Sjeverna Koreja ispalila raketu kratkog dometa u more kod svoje istočne obale te da obavještajne službe Seoula i Washingtona “analiziraju lansiranje radi dodatnih informacija”. Ubrzo nakon poteza Sjeverne Koreje, visoki sigurnosni dužnosnici u Seulu sastali su se na hitnom sastanku i “izrazili žaljenje” zbog poteza Pjongjanga.
Komentari

komentar

You may also like