Sjeverna Koreja u petak je testirala novo taktičko oružje

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, u petak, 16. studenog, nazočio je testiranju novog taktičkog oružja  vojske Sjeverne Koreje, piše medij Asia Times.

Sjevernokorejska državna informativna agencija priopćila je, kako je predsjednik Kim Jong-un nadgledao testiranje „visokotehnološkog taktičkog oružja“, razrada kojeg je počela još u vrijeme vladavine njegovog oca Kim Jong-ila (1994.-2011.).

Izvori u vladi Južne Koreje izjavili su za tamošnju agenciju Yonhap, kako se, moguće, radi o topničkom oruđu dalekog dometa. „Mi pretpostavljamo kako se radi o novoj vrsti dalekometnog topničkog naoružanja“, kazao je anonimni vladin izvor u Seulu. To se oruđe nalazi u fazi razvoja još od doba Kim Jong-ila i naše obavještajne službe njega postojano nadziru“.

Međutim, nije jasno je su li testiranja bila ranije planirana ili su odgovor Pjongjanga na nedavno obnovljene vježbe američkih i južnokorejskih marinaca.

Podsjećamo: informacije o testiranju novog sjevernokorejskog taktičkog oružja pojavile su se nedavno, uoči otkazanog planiranog susreta visokih dužnosnika Washingtona i Pjongjanga u New Yorku. Radi se o prvom javnom testiranju sjevernokorejskog oružja nakon povijesnog summita Donalda Trumpa i Kim Yong-una u Singapuru, 12. lipnja ove godine.

Prošli tjedan američki The New York Times, pozivajući se na snimke špijunskih satelita i analize vojnih stručnjaka, objavio je vijest o raketnim objektima, skrivenim u planinama Sjeverne Koreje. Pri tom je NYT optužio Sjevernu Koreju za „veliku obmanu“, iako tamošnje oružje nije ni dalekometno ni atomsko, a već je ranije bilo poznato kako se ono nalazi u arsenalu sjevernokorejske vojske. Predsjednik SAD-a Donald Trump tu je vijest NYT-a nazvao „fake news-om“, a vlada u Južnoj Koreji je priopćila kako u informaciji američkog medija nema ništa od ranije nepoznatog.





State Department odgovorio na nova sjevernokorejska testiranja oružja

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like