Sjeverna Koreja ukrala 316 milijuna dolara kriptovaluta za nuklearni program?

Sjeverna Koreja je od 2019. kibernetskim napadima ukrala kriptovalute u vrijednosti od više od 316 milijuna dolara kako bi financirala svoj nuklearni i balistički program, stoji u povjerljivom izvješću Ujedinjenih naroda.

Izvješće je napravio odbor koji nadzire sankcije nad Pjongjangom, a u njemu stoji da se „ukupna krađa virtualne imovine od 2019. do studenoga 2020. procjenjuje na otprilike 316,4 milijuna dolara“, otkrila je jedna članica UN-a, a prenosi agencija France Presse.

Financijske institucije hakirane su kako bi stvarale prihode za sjevernokorejski razvoj nuklearnog oružja i raketa, stoji u izvješću.

Većina sredstava dolazi od dvije krađe počinjene krajem prošle godine.

Poznato je da Pjongjang upravlja vojskom tisuća hakera koji su napadali tvrtke i institucije u Južnoj Koreji i drugdje.

Sjeverna Koreja je i ranije optuživana da se hakiranjem koristi za financijsku dobit.





Nad izoliranom državom je niz međunarodnih sankcija zbog zabranjenih programa nuklearnog i balističkog naoružanja koji je napredovao pod čelnikom Kim Jong Unom.

Pregovori između Kima i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u veljači 2019. u Hanoju prekinuti su zbog pitanja ukidanja sankcija i onoga što je Pjongjang spreman učiniti u zamjenu.

Nuklearni pregovori od tada stoje na mjestu, a Sjeverna Koreja je u međuvremenu pokazala nove rakete na vojnim paradama u listopadu i prošli mjesec, kad je Kim obećao jačati nuklearne kapacitete.





Komentari

komentar

You may also like