Sjeverna Koreja uništila poligon za testiranje atomskog oružja

Sjeverna Koreja je u četvrtak, 24. svibnja, uništila svoj najveći poligon za testiranje nuklearnog oružja „Punggye-ri“, a događaju su nazočili inozemni novinari.

Prema riječima dopisnika britanskog Sky Newsa Toma Cheshirea, koji je, između ostalih, bio pozvan na događaj demontaže atomskog poligona, na njemu se čula snažna eksplozija, a po novinarima, koji su bili udaljeni 500 metara, padala je prašina i osjetio se toplinski val.

Pjongjang je pozvao strane novinare iz SAD-a, Kine, Rusije, Velike Britanije i Južne Koreje da svjedoče trenutku zatvaranja sjevernokorejskog poligona za testiranje atomskog oružja. Put novinara do poligona najprije je išao vlakom i trajao je 12 sati, nakon čega su novinari autobusima prevezeni do jedne točke, odakle su još nekoliko sati pješačili do precizno utvrđenog mjesta.

Sjevernokorejska vlada je početkom svibnja izvjestila o početku radova na zatvaranju tog poligona i demontažu postrojenja, kao i točnom datumu službene svečanosti toga čina – od 23.-25. svibnja. Tada je obećano i uništenje tunela, izgrađenih za podzemno testiranje atomskog oružja, kao i demontaža postrojenja u kojima su radili znanstvenici. Sjeverna Koreja obvezala se i na uništenje objekata zaštite tog poligona, kao i povlačenje vojske i znanstvenika s njega.

Time je Pjongjang ispunio obećanje dato Seulu u vrijeme posjeta Kim Jong-una predsjedniku Južne Koreje Moonu Jae-inu. Poligon je zatvoren uoči očekivanog sastanka Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru 12. lipnja.

„Punggye-ri“ je najveći sjevernokorejski poligon za testiranje atomskog oružja. Zapadni mediji navode kako je on s radom počeo 2006. godine. Atomska testiranja na njemu su izvršena u svibnju 2009., veljači 2013., u siječnju i rujnu 2016. i u rujnu 2017. godine.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like