Sjeverna Koreja upozorava južne susjede da ne izvode vojne vježbe sa SAD-om

Kim Yo Jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, jučer je izjavila kako bi zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a nanovo “zamutile odnos”.

Naime, SAD i Južna Koreja izvode zajedničke vježbe na Korejskom polutoku svake godine u proljeće ili ljeto. Takve vježbe ove godine bile bi “neželjeni uvod” koji bi unazadio najavljenu težnju vrha Sjeverne i Južne Koreje “prema koraku koji bi obnovio uzajamno povjerenje”, rekla je jučer sestra sjevernokorejskog vođe, a prenosi KCNA.

Naime, izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što su dvije Koreje dogovorile obnoviti kanale komunikacije i poraditi na zajedničkom odnosu.

Iduće vojne vježbe koje iz Pjongjanga ne žele u susjedstvu bi se trebale dogoditi ovog mjeseca. Vojne vježbe pod direktivom Seula i Washingtona vide kao “pripreme za rat” te ih opisuju kao vježbe napada. S druge strane, iz Seula svake godine tvrde da su vježbe obrambenog karaktera.

Iz Južne Koreje su odgovorili na izjavu sestre sjevernokorejskog vođe. Tvrde da još nemaju dogovoren datum za zajedničke vojne vježbe, niti znaju hoće li se vježbe uopće održati. Lee Jong-joo, glasnogovornika južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja, tvrdi da vježbe, ako se i održe, “ne bi trebale biti izvor vojnih napetosti”, prenosi Reuters.

Rasprava o vojnim vježbama na relaciji Seul-Pjongjang dolazi baš ovih dana kada su odnosi počeli “zatopljavati”. Obnavljaju se izravni kanali komunikacije, a u diplomatskim krugovima se sramežljivo spominje mogućnost prvog sastanaka čelnika nakon dugo vremena te se najavljuje izgradnja zajedničkog komunikacijskog ureda na granici, prenosi Reuters.





Tehnički, ove dvije države su u ratu još od Korejskog rata 50-tih.

Komentari

komentar





You may also like