Sjeverna Koreja važnu godišnjicu obilježila velikim topničkim vojnim vježbama

Sjeverna Koreja, nakon napetog iščekivanja njezinog današnjeg poteza glede obilježavanja 85. godišnjice osnutka oružanih snaga, nacionalni praznik je obilježila u po svijet ipak relaksirajućem formatu – velikim topničkim vježbama u zoni luke Wonsan. Vježbama je nazočio državni i vojni vrh, na čelu s predsjednikom države, vrhovnim vojnim zapovjednikom i šefom Komunističke partije Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

Takav odabir vojnog obilježavanja važne državne obljetnice možemo smatrati kompromisnim riješenjem koji je zadovoljio obje suprostavljene strane. On je ujedno i jasan signal režima u Pjongjangu, koji odustajanjem od javne demonstracije svoje vojne moći kroz novo nuklearno testiranje ili lansiranje balističkih raketa, pokazuje, kako ipak ne želi biti uvučen u potencijalni opasni vojni sukob sa svojim južnim susjedom, a onda i sa SAD-om, uz sve geopolitičke rizike globalnog karaktera koje bi takav sukob sa sobom nosio.

Naravno kako je odluci Pjongjanga prethodila intenzivna diplomatska aktivnost, u pozadini koje je stajala sjena velikih američkih pomorskih i zračnih snaga koje su se primakle zoni Korejskog poluotoka, u Japanskom moru. Nedvojbeno je ipak kako je ključnu ulogu u svemu ovom odigrala Kina, čiji je predsjednik XI-Jinping proteklih dana pozivao sve strane na suzdržanost i ne povlačenje bilo kakvih iritantnih poteza po suprotnu stranu. Istodobno je Kina ustrajala na svom protivljenju bilo kakvom vojnom riješenju sjevernokorejskog problema, i dalje inzistirajući na implementaciji svoje inicijative o prestanku sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih testiranja, u zamjenu za prestanak provedbi zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi koje Pjongjang smatra neposrednom ugrozom svoje nacionalne sigurnosti.

Ali neovisno o današnjoj deeskalaciji napetosti, na danas održanom sastanku vanjskopolitičkih delegacija Japana, SAD-a i Južne Koreje, u Tokiu, dogovoreno je jačanje pritiska na Pjongjang jer, prema stavu američke delegacije, Sjeverna Koreja još nije spremna za dijalog.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like