Sjeverna Koreja zaprijetila ratom za „ujedinjenje s jugom“ zbog američkih provokacija

Pjongjang je izjavio kako zbog američkih provokacija može početi „veliki rat“ za ujedinjenje Sjevera i Juga, piše u središnjem glasilu tamošnje komunističke partije „Nodon Sinmun“.

„SAD je sišao s uma. Oni … zastrašuju Sjevernu Koreju i nastoje nešto dobiti kroz razmještaj svojih strateških bombardera, nosača zrakoplova i td. Vojska i narod Sjeverne Koreje nikada neće biti preplašeni takvim blefom“, navodi se u članku. „Dani, kada je SAD prijetio Sjevernoj Koreji atomskim oružjem su prošli… SAD želi zavladati Sjevernom Korejom na račun napora Japana i Južne Koreje, namjerno provocirajući i dovodeći stanje na Korejskom poluotoku na granicu rata“, piše „Nodon Sinmun“ i nastavlja riječima, kako će, kao odgovor „na takve neprijateljske aktivnosti i provokacije, Sjeverna Koreja odgovoriti preventivnim udarima i velikim ratom za nacionalno ujedinjenje“.

Podsjećamo kako je SAD početkom travnja usmjerio udarnu grupu svojih brodova na čelu s nosačem zrakoplova Carl Vinson prema zoni Korejskog poluotoka, na kojem je ionako dramatično porasla geopolitička napetost vezano uz sjevernokorejska nuklearna i raketna testiranja, kao i jačanje vojnih efektiva Južne Koreje i SAD-a i njihovo učestalo izvođenje zajedničkih vojnih vježbi, čemu se Pjongjang oštro protivi, smatrajući to ugrozom vlastite nacionalne sigurnosti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like