Sjeverna Makedonija: Kovačevski formira novu vladu u tankoj većini s Albancima

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski predao je čelniku Socijaldemokratske unije (SDSM) Dimitru Kovačevskom mandat za formiranje nove vlade, piše dpa.

Kovačevski, novi čelnik vladajućeg SDSM-a, dobio je mandat nakon što je SDSM objavio da je osigurao većinu u Saboru. Očekuje se da će on biti stranački kandidat za sljedećeg premijera. “Od danas počinjem formirati novi tim s ljudima koji moraju odgovoriti na ozbiljne izazove koji nas očekuju od početka nove godine”, rekao je Kovačevski 29. prosinca. “Nova vlada će imati jasan cilj – pružiti sigurnost, bolji život i svijetlu budućnost našim građanima.” Rekao je kako će njegova osobna obveza biti vraćanje povjerenja u politiku i institucije zemlje.

Kovačevski, 47, bivši zamjenik ministra financija, imat će 20 dana da podnese sastav nove vlade parlamentu na ratifikaciju. SDSM se udružio s malom strankom etničkih Albanaca kako bi stvorio novu koaliciju sa 64 mjesta u 120-članom parlamentu. Kovačevski je naslijedio Zorana Zaeva na mjestu predsjednika SDSM-a nakon što je Zaev podnio ostavku 27. studenog. Zaev je najavio taj potez nakon lošeg rezultata SDSM-a na lokalnim izborima u listopadu. Tijekom obraćanja u parlamentu 22. prosinca, predsjednik Pendarovski je pohvalio Zaevovu ostavku kao demokratski nastrojen čin koji je izveo iako je njegova stranka još uvijek bila na vlasti.

Zaev je bio premijer od svibnja 2017. do siječnja 2020. i ponovno od kolovoza 2020. Nadzirao je rješavanje dugogodišnjeg spora svoje zemlje s Grčkom oko naziva “Makedonija”, utirući put napredovanju njezinih nastojanja za pristupanje Europskoj uniji. Međutim, Bugarska se tome protivi zbog sporova oko povijesti i porijekla jezika. Kovačevski je obećao pozvati bugarskog premijera Kirila Petkova na razgovore u pokušajima da ublaži napetosti.. Zaev je također osigurao članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u u ožujku 2020. Konzervativna oporba 29. prosinca obnovila je svoje pozive na prijevremene nacionalne parlamentarne izbore. Trenutno se u Sjevernoj Makedoniji očekuju izbori 2024. godine.

Komentari

komentar





You may also like