Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete za vrijeme vojnih vježbi SAD i J. Koreje

Sjeverna Koreja ispalila je dvije krstareće rakete u more, prema navodima južnokorejskih dužnosnika, u prvom raketnom testu Pjongjanga od početka prošlog mjeseca. “Rano jutros otkrili smo da je Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete u Zapadno more iz Onchona, pokrajine Južni Pyongan”, rekao je neimenovani vojni dužnosnik novinskoj agenciji Yonhap.

Posljednje testiranje Sjeverne Koreje održano je 10. srpnja. “Američke i južnokorejske vojne vlasti analiziraju detaljne specifikacije kao što je udaljenost leta i putanju”, rekao je dužnosnik novinskoj agenciji AFP u vezi zadnjeg testiranja. Lansiranja dolaze dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države započeli četverodnevnu zajedničku vojnu vježbu. Vježbe su razbjesnile Pjongjang jer ih tumači kao probu za invaziju. Ranije u srijedu, južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da je spreman pružiti postupnu gospodarsku pomoć Sjevernoj Koreji ako prekine razvoj nuklearnog oružja i započne denuklearizaciju.

Pjongjang je ove godine izveo cijeli niz testiranja oružja bez presedana, uključujući ispaljivanje zabranjene interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), unatoč oštrim međunarodnim sankcijama nametnutim zbog njegovih programa naoružanja. Ta se ograničenja ne odnose na krstareće rakete, ali postoje spekulacije da se Pjongjang sprema testirati nuklearno oružje prvi put od 2017. Krajem prošlog mjeseca, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da je zemlja “spremna mobilizirati” svoje kapacitete za nuklearno odvraćanje.

Komentari

komentar

You may also like