“Sjeverni tok 2” će biti završen ovog tjedna

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 bit će dovršena ovog tjedna, a projekt će biti pokrenut sljedećih dana, rekao je za TASS bivši šef austrijskog OMV -a Rainer Seele.

“Matthias Warnig (generalni direktor Nord Stream AG) rekao je da će bez sumnje polaganje cijevi biti završeno ovaj tjedan”, rekao je Seele. Dodao je kako će se prva isporuka plina kroz Sjeverni tok 2 dogoditi ove godine. Kada će se to dogoditi ovisit će o tome kada će certifikacija cjevovoda biti završena, rekao je Seele. Činjenica da je između Njemačke i Sjedinjenih Država postignut dogovor o Sjevernom toku 2 jamstvo je da će se projekt provesti u narednim danima, rekao je Seele. Rainer Seele na čelu je OMV -a od 2015., ali je 1. rujna 2021. dao ostavku u tvrtki. 

Ruski predjsednik Vladimir Putin je krajem prošlog mjeseca kazao kako je do završetka projekta ostalo još samo 15 km polaganja cijevi ispod mora.

Sjeverni tok 2 je plinovod koji je unio razdor između SAD-a i Njemačke. Naime, plinovodom bi ruski plin (jeftiniji od američkog ukapljenog) stizao za Njemačku i Europu, ali ne kroz Ukrajinu. SAD smatra da se takvim energetskim spajanjem Europa čini još ovisnija od ruskoj energiji. S druge strane, Moskva će izbjeć slanje plina sadašnjim plinovodima kroz Ukrajinu koja je uzimala dio tranzitne carine i koristila prolazak plina kroz svoj teritorij kao polugu moći. Anketa Forse iz svibnja ove godine pokazuje da je 75% Njemaca za izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Komentari

komentar





You may also like