Sjevernokorejski vođa opet stigao u Peking

Kineski mediji već su potvrdili kako će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u Kini boraviti dva dana, 19. i 20. lipnja. Radi se o posjetu koji je uslijedio svega tjedan dana nakon Kimovog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru. Sve to ukazuje koliku važnost Kina ima za svog sjevernog susjeda.

Treba podsjetiti kako je prošli tjedan u Peking stigao i američki državni tajnik Mike Pompeo na sastanak s kineskim kolegom Wang Yi. Yi je tom prigodom izjavio o „važnosti da Kina bude konstruktivni sudionik“ budućih događaja (vezanih uz američko-sjevernokorejske pregovore, op. GN.).

Kim Jong-un u Kini se ranije susretao s predsjednikom Xi Jinpingom u ožujku i svibnju ove godine, a posjet u ožujku predstavljao je i prvi inozemni posjet sjevernokorejskog vođe od trenutka kada je 2011.g. došao na vlast. Međutim, taj se posjet držao u tajnosti sve dok se oklopni predsjednički vlak, s kojim je Kim stigao u Kinu, nije vratio u Sjevernu Koreju.

Otvorena objava informacije o današnjem posjetu svjedoči o novoj poziciji Kim Jong-una kao svjetskog lidera, ali i potvrđuje utjecaj Kine na Korejskom poluotoku. Tako američki medij Business Insider piše, kako se Kina, vjerojatno, želi uvjeriti da može očuvati taj utjecaj i ne ostati po strani u vrijeme kada su Sjeverna Koreja i SAD odlučile pokrenuti pregovore, ali i to, da je Sjeverna Koreja, vjetojatno, usuglasila svoje stavove s Kinom. Zanimljiv je i podatak da je sjevernokorejski vođa na sastanak s Trumpom u Singapur stigao upravo zrakoplovom kojeg mu je u tu svrhu ustupila Kina.

Upravo je Kina bila prva strana koja je ukazala kako će SAD obustaviti svoje vojne vježbe s Južnom Korejom. Peking je to objavio čak i prije samog Donalda Trumpa, što ukazuje na njegovu usku suradnju s Pjongjangom.
Dakle, kao što je Geopolitika News još uoči sastanka u Singapuru najavljivala, za očekivati je duge i složene predstojeće američko-sjevernokorejske pregovore, jer je odmah bilo jasno kako će njihov rezultat u značajnoj mjeri ovisiti o uspjehu kineske političke trgovine s Washingtonom oko svojih ključnih interesa. A oni su u mnogom posve oprečni američkim – kako po pitanju Azijsko-pacifičke regije tako i globalno.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like