SKANDAL koji prijeti britanskom savezništvu sa SAD-om: Kinezi u pozadini smjene ministra obrane!

Nakon jučerašnje odluke britanske predsjednice vlade Therese May o smjeni ministra obrane GevinaWilliamsona, danas u britanskom parlamentu traje rasprava o curenju informacija sa zasjedanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i razloga zbog kojih je Willianson, kao glavni krivac, smjenjen sa svoje dužnosti.

Kako navode britanski mediji, na sjednici tog moćnog Vijeća bila je donijeta odluka o pozivu kineskom tehnološkom divu „Huawei“ za sudjelovanje u razvoju britanske mobilne mreže 5G. Koliko znamo, a Geopolitka News je o tome već pisala (vidi link ispod teksta), proteklih mjeseci Sjedinjene Države od svojih saveznika traže upravo suprotno – da ne dopuštaju ulaz te kineske tvrtke u razradu vlasitih mreža 5G zbog sigurnosnih razloga. Ta kineska IT tvrtka je u SAD-u nedavno stavljena  na sankcijski spisak i ograničenje pristupa američkom tržištu, formalno zbog bavljenja špijunažom i krađom intelektualnog vlasništva. Naravno, pozadina takvih američkih odluka i političkih zahtjeva prema svojim saveznicima leži i u neprestanoj konkurenciji američkih i kineskih visokotehnoloških tvrtki oko isto tako visokog profita u razvoju nove superbrze informacijske i komunikacijske mreže, velike perspektive. Zbog svega toga ova odluka britanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost sigurnost, ukoliko je uopće usvojena, trebala je ostati tajna, barem još neko vrijeme.

A o svemu tome se upravo vodi rasprava unutar britanskog političkog establišmenta u i oko parlamenta. Oporba traži detaljnu istragu s obzirom da Williamson negira svoju krivnju i sve ovo smatra namještaljkom, najavljujući pokretanje sudske zaštite iako glavnu optužbu protiv sebe, a to je njegov 11-minutni telefonski razgovor s novinarom po završetku zasjedanja Vijeća za nacionalnu sigurnost, on potvrđuje.

Drugi se pak političari pitaju, zašto se ne poduzimaju oštrije sankcije zbog ovakvih događaja koji podrivaju nacionalnu sigurnost zemlje i čude se zašto ne reagira policija i Williamsona ne uhiti. Za njih obična smjena s državne funkcije nikako nije dovoljna kazna.

A britanski medij The Daily Mail upravo navedeni telefonski razgovor ocjenjuje kritičnim momentom, zbog kojeg se Ujedinjeno Kraljevstvo sada može lišiti još jednog svog saveznika – i to SAD-a. Washington navodno već govori o prekidu suradnje između dviju zemalja na razini obavještajnih službi.

Znakovite su bile i današnje riječi premijerke Therese May u parlamentu nakon upita zastupnika je li se na Vijeću za nacionalnu sigurnost vodilo računa o savezničkim dogovorima i obvezama, kada je kazala kako se oko rasprave o mreži 5G nije dogodilo ništa što bi utjecalo na odnose Britanije i njezinih saveznika, a da će se o usvojenim odlukama Vijeća po tom pitanju izvijestiti naknadno.





Podsjećamo: Theresa May jučer je Williamsona smijenila s dužnosti zbog curenja službene informacije sa zasjedanja Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon što je o svemu provedena službena istraga. U pismu, kojeg je Theresa May poslala Williamsonu, objašnjeni su razlozi tog njezinog poteza. U njemu je, između ostalog, navedeno, kako „rezultati istrage sadrže uvjerljive dokaze, koji ukazuju na Vašu odgovornost“ za objavu informacije. Premijerka je također naglasila kako ponašanje ministra tijekom istrage „nije odgovaralo standardima“ i da izaziva zabrinutost. Na funkciju novog ministra obrane imenovala je dosadašnju ministrica za međunarodi razvoj Penny Mordaunt.

V. Britanija zabranjuje Huawei-u sudjelovanje u izgradnji mreže 5G





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like