Skandal oko izjave predsjednice EMA-e o ruskom cjepivu i „ruskom ruletu“

Buru negativnih reakcija u Rusiji izazvala je jučerašnja izjava predsjednice Europske agencije za lijekove – EMA, Christe Virtumer-Hohe, kada je na austrijskoj televiziji ORF registraciju ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V nazvala „ruskim ruletom“.

Proizvođači Sputnika V zatražili su njenu ispriku:

„Tražimo javnu ispriku od EMA-ine Christe Virtumer-Hohe zbog njenih negativnih komentara o državama EU koje izravno podržavaju Sputnik V. Njeni komentari postavljaju ozbiljna pitanja o mogućem političkom uplitanju u trenutačni postupak provjere EMA-e”… „Takvi su komentari neprimjereni i podrivaju vjerodostojnost EMA-e i procesa njezinog ispitivanja. Cjepiva i EMA trebali bi biti izvan politike“, navodi se u tekstu objavljenoj na tvitter računu ruskog cjepiva.





Građani EU “zaslužuju nepristrano ispitivanje” lijeka, a EMA nema pravo takvim izjavama “podrivati ​​povjerenje” u regulatorima onih 46 zemalja koje su već odobrile rusko cjepivo, navodi se u tekstu.

Podsjećamo: jučerašnja izjava Christe Virtumer-Hohe, koja, inače, predstavlja i austrijsku zdravstvenu agenciju, uslijedila je nedugo nakon objave EMA-e o svom početku testiranja spomenutog ruskog cjepiva, kojeg su već nabavile i pojedine zemlje EU – Mađarska i Slovačka, a još niz drugih to isto planira učiniti u strahu od trećeg vala pandemije i nesigurnosti oko isporuka već ranije ugovorenih količina cjepiva zapadnih proizvođača.

Stručnjaci EMA-e procijenit će usklađenost Sputnika V s EU standardima na području učinkovitosti, sigurnosti i kvalitete. Svjetska zdravstvena organizacija – WHO, pozdravila je tu odluku nadležne europske agencije.





 

 

Komentari

komentar

You may also like