SKANDAL U RUMUNJSKOJ UZBUNIO IZRAELSKI “MOSSAD”

Operativci izraelske obavještajne službe „Mossad“ koji djeluju na prostoru Istočne Europe, stavljeni su u fazu povišene aktivnosti s ciljem zaustavljanja štetnih posljedica vezano uz skandal u Rumunjskoj, gdje su zadržana dva djelatnika izraelske privatne obavještajne tvrtke Black Cube.

Njihovo uhićenje dogodilo se u mjesecu travnju, a dvojica uhićenika, David Geclowitz i Ron Weiner, osumnjičeni su od strane rumunjske protuobavještajne službe za pokušaj krađe osobne pošte (e-maila) rumunjske tužiteljice iz Direkcije za nacionalne protukorupcijske istrage (Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Laure Codruțe Kövesi. Ona sada provodi istragu financijskih malverzacija vezanih uz nekretnine i pokušaj potkupljivanja rumunjskih službenih osoba od strane francusko-izraelskog biznismena Benya Steinmetza. Oba djelatnika Black Cube-a uhićena su pri pokušaju dobivanja šifre osobne pošte (e-maila) rumunjske tužiteljice od strane ozvučenog djelatnika rumunjske protuobavještajne službe.

Osnivači izraelske privatne obavještajne tvrtke Black Cube i bivši pripadnici izraelskih tajnih službi Dan Zorella i Avi Yanus, trenutačno se nalaze u Izraelu, a izraelske vlasti ne dozvoljavaju njihovo izručenje rumunjskom pravosuđu. To je primoralo Bukurešt na otpočinjanje postupka traženja međunarodnog izručenja, a što automatski blokira izlazak čelnika te privatne obavještajne tvrtke iz Izraela u treće zemlje, i što negativno utječe na aktivnosti same tvrtke. Upravo oko tog slučaja trenutačno se veže osnovna aktivnost izraelske obavještajne službe, koja na sve načine pokušava izbjeći realizaciju takvog scenarija.

Učešće službenih sigurnosnih struktura Izraela u tom skandalu vezanom uz formalno privatnu obavještajnu tvrtku je i više nego veliko. „Mossad“ već odavno i produktivno koristi Black Cube za prikupljanje obavještajnih informacija u državama Istočne Europe. Informacije polučene privatnim kanalima pomažu službenim izraelskim strukturama prikriti svoje sudjelovanje i zaobići višestruke državne (izraelske, op. ZM.) zabrane i prepreke, koje jasno i ozbiljno ograničavaju aktivnost izraelskih tajnih službi u inozemstvu. U posljednje vrijeme „Mossad“ je pojačano koristio usluge tvrtke Black Cube za pribavljanje informacija u odnosu na palestinsku i drugu arapsku dijasporu u državama Istočne Europe, a također i za praćenje velikih poslova kupovine  naoružanja.

Prihodi od izvoza oružja sada su se u Izraelu snizili, a tome je razlog nekoliko čimbenika. Jedan od njih je i prekid strateške vojne suradnje Izraela s Turskom u sferi vojne opreme. Ukupna količina prodane vojne opreme, prema procjenama izraelskog Ministarstva obrane, u 2015. godini iznosila je 5,56 milijardi dolara, a što je čak za 10% manje u odnosu na godinu ranije. Izraelski proizvođači oružja sada aktivno traže nove kupce na vanjskom tržištu, a sigurnosnim strukturama zemlje naloženo je pružati im u tome odgovarajuću pomoć. U sklopu toga aktivno se koriste i, uz „Mossad“ tijesno povezane privatne tvrtke koje su uglavnom specijalizirane za cyber-ratovanje i prikupljanje informacija hakerskim napadima. Black Cube na tom spisku zauzima jedno od vodećih mjesta, i u prošloj je godini otvorio čak i svoj ured u Parizu. Taj je ured uglavnom kadroviran vrlo agresivnim hakerima.

Nedavni skandal u Rumunjskoj, prema procjeni stručnjaka, može na najozbiljniji negativni način utjecati na aktivnost izraelskog biznisa vezanog uz izvoz naoružanja u Europi.  Ne isključuje se niti mogućnost, da je rumunjski skandal bio isprovociran i lobističkom djelatnošću, prije svih francuskih poslovnih krugova vezanih uz izvoz francuskog naoružanja, koji su na ovaj način izbacili konkurenta sa svoga teritorija. Sve to se usko povezuje i s Poljskom, gdje upravo traje prikrivena borba između izraelskih i francuskih proizvođača oružja i vojne tehnike vezano za isporuku bespilotnih letjelica poljskoj vojsci.





Jedan od glavnih smjerova u kojima sada aktivno djeluju izraelski izvoznici naoružanja je, prije svega, Singapur. U vrijeme nedavne posjete singapurskog premijera Lee Hsien Loonga Izraelu, potvrđena je želja te zemlje za kupnju izraelskog višenamjenskog radara EL/M-2084. Taj radar, koji je proizvela tvrtka-kćer kompanije Israel Aerospace Industries (IAI), koristi se i za sustav izraelske proturaketne obrane „Iron Dome“ („Željezna kupola“) koji pripada korporaciji „Rafael“. Singapurci financiraju navedenu proizvodnju radara i iskazuju namjeru izgradnje vlastitog proturaketnog sustava s korištenjem tog radara.

Opisana singapursko-izraelska kooperacija izaziva snažno nezadovoljstvo Washingtona, koji je Izraelu svojedobno pomogao izgraditi njegov proturaketni sustav, koji sadrži elemente tajne tehnologije za koje sa Washington sada boji da bi mogli „iscuriti“ kroz singapursko tržište.

Uistinu, nije jednostavno povjerovati kako Singapur ozbiljno namjerava izgraditi vlastiti proturaketni sustav. Osim toga, kroz Mjanmar sve kupljene singapurske vojne inovacije potpuno spokojno odlaze put Kine, poput, primjerice, bespilotnih letjelica Elbit Hermes 450. Sfera proizvodnje dronova općenito i prevladava unutar vojno-tehničke suradnje između Izraela i Singapura, ali kroz složeni sustav posrednika ta se tehnologija prvotno prodaje u Južnoafričkoj Republici (JAR), a zatim u Saudijsku Arabiju i UAE.





Osim američkog nezadovoljstva, funkcioniranje takvih shema omogućuje i izraelska birokracija, možda najviše kroz želju izraelskog MO da u cjelosti nadzire navedene poslove putom sklapanja isključivo međuvladinih suglasnosti na tu temu. To se ne sviđa izraelskim privatnim proizvođačima oružja, koji na taj način gube određenu slobodu manevrivanja.

Još jedan važan smjer izraelskih izvoznika naoružanja je Indija, neovisno o tome što stanje na tom tržištu nije tako optimistično kako je bilo ranije. Naime, u Indiji djeluje snažna konkurencija sa strane Rusije (najveći izvoznik naoružanja u tu zemlju), Francuske i SAD-a. Neovisno o činjenci što je Izrael uspio sklopiti ugovore s New Delhijem o prodaji deset dronova Heron TP i dva zrakoplova za obavještajno izviđanje AWACS, Amerikanci su puno snažnije ušli na to golemo tržište. SAD je sklopio nekoliko ugovora o prodaji Indiji velikog „paketa“ dronova Javelin i dva obavještajno-izviđačka zrakoplova ISTAR. Ali najvažnije od svega je to, što Washington trenutačno u Indiji ima lokalne lobiste u osobama rukovoditelja tvrtki Argus i Tata Motors, koje su bliske sadašnjoj indijskoj vladi. U Izraelaca lobista takve razine u Indiji sada nema. Ipak, Tel Avivu još ostaje nada u pobjedu i sklapanje ugovora o prodaji Indiji protutenkovskih raketa Spike.

Na kraju, a vezano uz ovu analizu, Geopolitika.news doznaje i najnoviju informaciju koja govori o uspješnom testiranju izraelskog proturaketnog taktičkog sustava „Iron Dome“ pomorskog baziranja (pomorske komponente). Sustav PRO Tamir-Adir uništio je s obale lansiranu raketu kratkog dometa, izjavilo je izraelsko zapovjedništvo Vojno-pomorskih snaga (info: The Times of Israel).

Prema riječima glasnogovornika Zapovjedništva Ariela Shira, vježba se održala prije dva tjedna, a pokazala je kako izraelske Oružane snage raspolažu učinkovitim potencijalom za zaštitu strateških državnih objekata u izraelskim teritorijalnim vodama.

Pomorska komponenta PRO Vojske obrane Izraela (unutarnja vojska), osim navedenog, ima namjenu i osigurati plinovodnu infrastrukturu zemlje u njegovim teritorijalnim vodama i u isključivom gospodarskom pojasu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like