Skandal u Indiji: Vođe na hinduističkom okupljanju pozivali na nasilje nad muslimanima

Policija u sjevernoj indijskoj državi Uttarakhand pokrenula je istragu nakon što su hinduistički čelnici pozvali na nasilje nad muslimanima. Videozapisi sa sastanka hinduističkih vjerskih vođa koji prikazuju provokativne govore proširili su se internetom ranije ovog tjedna, što je izazvalo bijes, prenosi BBC.

Događaj se održao u Haridwaru, koji je sveti grad za hinduiste, između 17. i 19. prosinca. Policija je priopćila da do četvrtka nije otvorila slučaj jer prije toga nije bilo službenih pritužbi.

Iako je policija zasad spora i uhitila je samo jednog govornika, korisnici na društvenih mreža, međutim, identificirali su mnoge od govornika u snimkama koji su važni vjerski vođe koje se često viđaju u društvu ministara i članova vodeće stranke Bharatiya Janata (BJP) i premijera Narendre Modija. Ova vijest je izazvala skandal u sve podjeljenijoj Indiji gdje sada obitava već više do 200 milijuna muslimana. Citate govornika nećemo navoditi zbog granica dobrog ukusa, ali riječ je degutantnim genocidnim izjavama od više govornika koji pozivaju na uzimanje oružja i odustajanje od dosadašnjeg ekonomskog pritiska na muslimane.

Opozicija i muslimanska manjina se žali da policija ne poduzima dovoljno. Indijska vlada još nije komentirala incident, a vjerojatno ni neće. Analitičar Michael Kugelman je za Al Jazeeru nazvao je ovakvu (ne)reakciju vlade “zaglušujućom tišinom”. Nasilje nad muslimanima u Indiji je postalo gotovo svakodnevna pojava. Iako je rast broja stanovništva Indije konačno usporio, muslimanska manjima i dalje ima najveći natalitet od svih skupina u Indiji. Sve veća netrpeljivost između ogromnih skupina ljudi u zemlji koja se ekonomski i vojno naglo razvija, svakako je jedan od globalnih trendova na koji vrijedi obratiti pažnju narednih godina.

Komentari

komentar





You may also like