Skandal u V. Britaniji: zbog nemara medicinskog osoblja umrle stotine beba

Skandali ovakve vrste, koji se odnose na bebe i rodilje kao žrtve nemara medicinskog osoblja – uvijek izazivaju žaljenje i nevjericu, ali i traže žurne istrage i kažnjavanje odgovornih.

Jedan ovakav, veliki skandal, upravo potresa britansku javnost, a zbog njega bi se tamošnja Nacionalna zdravstvena služba (NHS) mogla naći u velikim problemima. Morat će se suočiti s najvećim skandalom u svezi smrtnosti rodilja i dojenčadi u britanskoj povijesti ako istraga otkrije probleme u bolnici Nottingham City Hospital ili u obližnjem Royal Medical Center-u (QMC)piše britanski medij The Independent koji je i razotkrio ovu neugodnu priču.

Očekuje se da će više od 1500 obitelji biti uključeno u istragu, što će premašiti broj od 1486 obitelji – koje su na neki način bile uključene u istragu dosadašnjeg najvećeg skandala te vrste u Shrewsburyju, piše The Independent. Pritom je ukupni vremenski okvir istrage u Nottinghamu kraći: oni pokrivaju incidente iz 2012., dok su u Shrewsburyju ispitani medicinski slučajevi od 1973. do 2020., navodi se u članku.

Kako je postalo poznato novinarima Independenta, zahtjevi za sudjelovanje u istrazi upućeni su onim obiteljima koje su imale mrtvorođenu djecu ili su umrle od 24. tjedna trudnoće do 28. dana života, kao i kod novorođenčadi s dijagnozom hipoksične ishemijske encefalopatije ili druge traumatske ozljede mozga.

Prethodne objave ovog medija na istu temu izvijestile da je u pojedinim slučajevima ključna medicinska dokumentacija nedostajala ili se uopće nije čuvala, dok su neke druge evidencije sadržavale netočne podatke, ili su izvješća namjerno ublažena prema uputama uprave kako bi se eliminiralo razloge za kritiku.

Neimenovani medicinski izvor također je kazao kako je zdravstveni tim omogućio situaciju u kojoj je manjak medicinskog osoblja dosegao opasnu razinu, dok su odgovarajući zahtjevi primalja ignorirani, a tragični incidenti povezani s tim namjerno su se pokušavali zataškati.





Istodobno, revizori su već morali odlučiti o isplati milijuna funti odštete nakon što su primili stotine optužbi za liječnički nemar od žrtava, navodi The Independent.

Komentari

komentar





You may also like