Skandal u vojsci SAD: iz seksualnih motiva ubijena i raskomadana vojnikinja

Foto: army.mil

Novi skandal potresa SAD, ovoga puta vezano uz američku vojsku. Nije neposredno povezan s rasizmom, iako je tragična figura u čitavoj ovoj priči vojnikinja afroameričkoga porijekla. Naime, u pozadini čitavoga zločina, o kojemu je ovdje riječ i o kojemu je izvijestio britanski The Guardian, nalaze se seksualni motivi. Ali prije toga bismo podsjetili kako seksualno motivirani zločini unutar američke vojske nisu rjetkost, o čemu svjedoče i podaci američkog Ministarstva obrane, ureda za sprječavanje i borbu protiv seksualnog nasilja, osnovanog 2005. g. Iz njih je vidljivo kako žalbe o seksualnom nasilju pokreće gotovo svaki treći vojnik. Prošle, 2019. g., stiglo je 6236 izvješća o prijestupima seksualnog karaktera. Prema procjenama toga ureda, u razdoblju od 2016.-2018.g. broj slučajeva takvog oblika nasilja naglo je porastao, pričemu se takav trend tumači najvećim dijelom povećanjem broja tužbi od strane pripadnica ženskoga spola u dobi od 17 do 24 godine. Upravo takvoj, kakva je bila i tragična figura iz ove vijesti.

Radi se o vojnikinji Vanessi Guillén (20 g.), čijoj je sudbini ovih dana ponovo usmjerena pozornost SAD-a i zbog koje je pokrenut novi val nezadovoljstva zbog seksualnog nasilja u američkoj vojsci i neučinkovitosti nedavnih reformi u borbi s njim. Tužbe stižu od gotovo svakog trećeg vojnika (vojnikinje), navodi The Guardian.

Vanesa Guillén služila je u vojnoj bazi Fort Hood u Killeenu, a nestala je 22. travnja ove godine, nakon što se požalila na zlostavljanje od strane nadređenih zapovjednika. Tražile su je stotine ljudi na teritoriju srednjeg Teksasa, da bi bi njeno raskomadano tijelo bilo pronađeno 2. srpnja. Ekspertiza je utvrdila nasilnu smrt.  Obitelj ubijene javno je zahtjevala objašnjenje okolnosti njene smrti. Predstavnici zapovjedništva objavili su kako je osumnjičeni vojni specijalac Aaron David Robinson 1. srpnja izvršio samoubojstvo, u vrijeme kada je uhićen od strane istražnih tijela. Uhićena je i njegova prijateljica Cecily Aguilar, koju su kasnije optužili za urotu s ciljem prikrivanja dokaza.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je završne optužbe, iz kojih je vidljivo kako je Robinson ubio Vanessu Guillén u vojnoj bazi, nakon čega je njeno tijelo raskomadao i uz pomoć optužene Aguilar zakopao na obali rijeke Leon. Optužena je priznala optužbe podignute protiv nje ali nije davala nikakve izjave.

Mnoga pitanja, vezana uz ovu tragediju, ostala su bez odgovora, navodi britanski medij. Ubijena vojnikinja govorila je svojoj rodbini i prijateljima kako je izvrgnuta seksualnom zlostavljanju od strane dvojice vojnika njoj nadređenih po činu, jedan od kojih je i Robinson, ali službenu prijavu ona nije podignula jer se bojala osvete. Natalie Khawam, odvjetnica obitelji Guillén, u intervjuu mediju Houston Chronicle izjavila je da su oni (rodbina) vlastima priopćili Robinsonovo ime i kako ona pretpostavlja da mu je Vanessa rekla da će ga prijaviti, zbog čega ju je on udario čekićem.





Nakon priopćenja o nestanku Vanesse, kada još nije bilo pronađeno njeno tijelo, prosvjednici su marširli ulicama velikih gradova u Teksasu.

Tijekom potrage za nestalom Vanesse pronađeni su i posmrtni ostaci još jednog vojnika, nestaloga iz iste vojne baze – Gregory Moralesa. Nestao je u kolovozu prošle godine, i bio je žrtva jednog od nekoliko nerazjašnjenih slučajeva smrti i nestanaka vojnika te baze.

Spomenuti ured američkog Ministarstva obrane priopćio je kako „vojnici, koji prijavljuju seksualno zlostavljanje ili seksualno nasilje, mogu biti izvrgnuti osveti i riziku od kraja karijere“. Također navodi kako je on (taj ured) u borbi protiv seksualnog nasilja u vojsci mogao dokazima potvrditi svega  jedan od 129 slučajeva primjene mjera kazne zbog prijavljivanja takvih zlostavljanja, koje je taj ured istraživao 2018. g. Čak 64% ispitanih vojnika izjavilo je kako ih se zbog izjava o zlostavljanju ili djelima seksualnog karktera izvrgnulo praćenju i kaznama.





Rodbina zvjerski ubijene vojnikinje Vanesse Guillén planira 30. srpnja organizirati mirni prosvijed u Washingtonu, tijekom kojega će američkom zakonodavcu uručiti svoj prijedlog zakona o sprječavanju nasilja u vojsci, navodi spomenuti medij.

 

Komentari

komentar

You may also like