Skočile cijene nafte nakon američkog uništenja iranskog drona

Kao što smo i pretpostavili, geopolitički aspekti ponovo su dominantan razlog u najnovijim promjenama cijena nafte. Naime, one su skočile temeljem informacije o jučerašnjem američkom uništenju iranskog drona u zoni Hormuškog tjesnaca. Skok cijena iznosi oko 2%.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte Brent za rujan na londonskoj burzi ICE Futures jutros je porasla za 1,89% i iznosi 63,10 dolara za barel. Podsjećamo kako je u četvrtak ta cijena pala za 2,7% i to četvrti dan za redom nakon informacija o navodnoj iranskoj spremnosti na pregovore sa SAD-om o njegovom raketnom programu.

Cijena ugovora za američku naftu WTI za mjesec rujan na burzi u New Yorku (NYMEX) danas se povećala za 1,45% i iznosi 56,10 dolara za barel. Prethodno trgpovanje, kao i u gornjem slučaju, bilo je okarakterizirano padom cijene za 2,6% temeljem istih informacija o Iranu tj. njegovoj spremnosti na pregovore.

Rastu cijena nafte pogoduje zaoštravanje stanja tj. povećavanje napetosti u zoni Perzijskog zaljeva nakon sinoćnje objave Washingtona o rušenju iranskog drona.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like