Skoro pola republikanaca odobrava napad prosvjednika na Kongres

Prema anketi YouGova čak 45 posto republikanaca podržava napad prosvjednika na Kongres, dok ih se 43 posto protivi.

Rezultati istraživanja provedenog u srijedu na 1.397 registriranih glasača pokazuju ogromne razlike u odgovorima između republikanaca i demokrata.

Ukupno napad Trumpovih pristaša na Kongres podržava samo 20 posto ispitanika. Napad podržava 21 posto neovisnih ispitanika (67 posto ih se protivi), dok se 96 posto ispitanih demokrata protivi napadu.

Republikanci smatraju da je riječ o mirnim prosvjednicima i patriotima, a demokrati da je riječ o nasilnim ekstremistima i teroristima

Stranačke razlike ogromne su i po drugim pitanjima. Tako 59 posto ispitanika smatra da su jučerašnji događaji više nasilni nego mirni, dok čak 58 posto republikanaca smatra da su događaji većinom mirni, a samo 22 posto smatra obrnuto.

Devet od deset ispitanik demokrata krivi Donalda Trumpa za nasilne događaje na Capitolu, a samo 13 posto republikanaca.
Samo 10 posto republikanaca smatra da je prikladno opozvati s položaja Donalda Trumpa, dok to smatra čak 83 posto demokrata. Neovisni su podijeljeni po tom pitanju – 47 posto smatra da je opoziv prikladan, 42 posto da nije, dok ih je 12 posto neodlučno.

Većina ispitanika (62 posto) smatra da je napad na Capitolu prijetnja za demokraciju. Međutim, to smatra samo 27 posto republikanaca, 55 posto neovisnih birača i čak 93 posto demokrata.

YouGov je ispitanicima postavio pitanje koja od navedenih oznaka pravilno označava sudionike nereda na Capitolu: ekstremisti, domaći teroristi, kriminalci, anti-demokrati, prosvjednici, pljačkaši, patrioti i pro-demokrati.

Više od pola (52 posto) demokrata smatra da je riječ o teroristima, 49 posto ih se slaže da je riječ o domaćim teroristima, 41 posto se slaže s oznakom kriminalci, 37 posto s oznakom prosvjednici, a 15 posto s oznakom patrioti.

Kod republikanaca je situacija znatno drugačija: 50 posto smatra da je riječ o prosvjednicima, 30 posto da je riječ o patriotima, 26 posto ih se slaže s oznakom ekstremisti, a 17 posto s oznakom domaći teroristi.

Komentari

komentar
You may also like