Škotska neovisnost nakon parlamentarnih izbora?

Predizborne ankete nagovještaju “tijesne” izbore za parlamentarnu skupštinu Škotske koji se održavaju 6. svibnja. Sadašnja vlada koja jedva drži većinu sastavljena je od 6 stranaka (najveće su Stranka rada i Konzervativna stranka) i sve zajedno imaju tek nešto više zastupnika od Škotske nacionalne stranke (SNP). Ukoliko SNP dobije skorašnje izbore najavili su još jedan referendum za izlazak Škotske iz UK. Ta najpopularnija stranka dugo se i neskriveno zalaže za škotsku neovisnost. Već su pokrenuli jedan takav referendum 2014. na kojemu je 55% ipak glasalo za ostanak u UK. Velika je razlika bila između glasova južne Škotske (unionističke, koja je za ostanak) i sjevernog dijela zemlje.

No, sudeći prema anketama koje se bave pitanjem neovisnosti, javno mnijenje se promijenio od 2014. Prema sadašnjim anketama tijesna većina je ovaj puta za izlazak iz UK. Glavni razlog je izlazak UK iz EU. Naime, Škoti su većinski glasovali za ostanak u EU. Izlazak iz UK bi za Škote značio povratak u EU. Ipak, povratak Škotske u EU nije toliko brz i jednostavan proces kao što većina članova SNP-a, pomalo populistički, tvrdi. Škotska bi trebala aplicirati za članstvo EU i proći cijelu proceduru pristupanja.

Svakako, neovisna Škotska nije nova ideja. Prije čak 702 godine škotski grofovi zatražili su od pape proglašenje škotske neovisnosti. Nešto specifičnije pitanje od stoljetnog “škotskog sna” jest kako riješiti problem granica u slučaju izlaska. Naime, EU zahtjeva strogo kontroliranje proizvoda na svojim granicama. Izlazak Škotske iz UK i ulazak u EU donio bi Škotima južnu i rigoroznu granicu koju do sada nisu imali. Nešto slično se događa između Irske i britanskog otočja i stvara veliku diplomatsku i trgovačku pomutnju.

Čini se da je ulog na nadolazećim izborima posebno velik.

Komentari

komentar
You may also like