Škotska vlada pokreće novu kampanju za neovisnost

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon pokrenula je u utorak novu kampanju za neovisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, izvještava Anadolu Agency.

Sturgeon je na tiskovnoj konferenciji u Edinburghu predstavila prvi set novih planova pod naslovom Bogatiji, sretniji, pravedniji: Zašto ne Škotska?

Inzistirajući na tome da ima jasan mandat za kandidaturu za neovisnost budući da je većina Škota glasovala za njezinu Škotsku nacionalnu stranku (SNP) na prošlim izborima, Sturgeon je rekla da je Škotska “zadržana” pod kontrolom Westminstera. Sturgeon tvrdi da Škoti pate od pogoršanja krize troškova života, niskog rasta i sve veće nejednakosti, a svi problemi u zemlji su gori jer Škotska nije neovisna.

“Ostajemo li vezani uz britanski ekonomski model koji nas tjera na relativno loše ekonomske i društvene rezultate koji će se vjerojatno pogoršati, a ne postati bolji izvan Europske unije, ili umjesto toga podižemo oči s nadom i optimizmom i inspiriramo se iz usporedivih regija diljem Europe?”, upitala je. Ustvrdila je da je sada vrijeme za pokretanje i raspravu o novom pokušaju ostvarenja neovisnosti, dodajući da britanski premijer Boris Johnson u Škotskoj nema “nikakav demokratski autoritet i moralnu većinu”.

“Brexit nas je iščupao iz EU-a i jedinstvenog tržišta protiv naše volje uz veliku štetu po trgovinu, životni standard i javne usluge”, rekla je. Prva ministrica je dodala da bi se Škotska, s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, mogla suočiti s trgovinskim ratom s EU jer britanska vlada prijeti da će prekršiti međunarodno pravo, pozivajući se na prijedlog zakona objavljen u ponedjeljak o jednostranoj izmjeni Sjevernoirskog protokola.

Sturgeon je, otkako je britanska vlada započela pregovore o izlasku iz Europske unije, rekla da je glas njezine zemlje ignoriran i da će Škotska na kraju postati neovisna, inzistirajući na drugom referendumu. Međutim, glasovanje mora dobiti zeleno svjetlo središnje vlade u Londonu, a Johnson je do sada odbijao takve prijedloge.





Prvi referendum na kojem su se škotski glasači pitali žele li se osloboditi Ujedinjenog Kraljevstva održan je 2014., samo dvije godine prije povijesnog referenduma o EU. Vlada pod tadašnjim premijerom Davidom Cameronom obećala je bolje razumijevanje za Škote iz Westminstera i “velike nove ovlasti” za škotski parlament. SNP, stranka koja je predvodila kampanju, imala je puno povjerenje da će zemlja opstati i da će joj biti bolje izvan Ujedinjenog Kraljevstva, ojačana nacionalnim naftnim poljima u Sjevernom moru, svjetski poznatim sladnim viskijem, tekstilom, mlaznim motorima i raznim bankarskim i financijskim uslugama. No, Škoti su odbacili odvajanje od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, budući da je nešto više od 2 milijuna glasova (55,3%) dano za ostanak u sastavu kraljevstva, dok je 1,62 milijuna (44,7%) ljudi glasalo za neovisnost.

Johnson i škotski torijevci su u više navrata odbacili ideju indyref2 – kako je moguće glasovanje postalo poznato – nazivajući referendum 2014. događajem “jednom u životu” koji je pokazao da Škoti preferiraju uniju.

 





Komentari

komentar

You may also like