Škotski separatisti: održat ćemo referendum bez dozvole Londona

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, predsjednica separatističke Škotske nacionalne stranke (SNP), planira raspisati referendum nakon škotskih izbora u svibnju, čak i ako to ne odobri London, piše britanski Daily Mail.

Očekuje se da će SNP, koji je na prethodnim britanskim izborima pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama, premoćno pobijediti na izborima za škotski parlament u svibnju. U slučaju pobjede Sturgeon planira raspisati referendum o neovisnosti, iako je referendum o škotskoj neovisnosti održan 2014. Naime, tada je jasno naznačeno da se referendum raspisuje jednom u generaciji, a za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu glasalo je oko 55 posto Škota. Britanski premijer Boris Johnson je jasno naznačio da neće odobriti novi referendum o neovisnosti.

Kako navodi Daily Mail raspisivanjem neodobrenog referenduma o neovisnosti (poput Katalonskog), izazvan bi bio “drastičan odgovor” premijera kako bi se spriječilo njegovo legaliziranje. Time dakako Sturgeon, u slučaju oštrog odgovora centralne vlasti, može povećati udio pristaša škotske neovisnosti.

Prema istraživanjima javnog mnijenja 52 posto Škota podupire neovisnost, dok ih je protiv 48 posto. Udio zagovornika škotske neovisnosti ponajviše se povećao zbog brexita, pošto je većina Škota (za razliku od Engleza) bila za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji.

“Referendum bi trebao biti održan nakon pandemije, a o datumu će odlučiti demokratski izabrani škotski parlament. SNP vjeruje da bi se to trebalo dogoditi u ranijem dijelu novog mandata”, kazao je član SNP-a Mike Russel, prenosi Daily Mail.
Britanska vlada je pak poručila da je pitanje neovisnosti Škotske “odlučno” razriješeno 2014.

London se suočava s mogućim problemima i u Sjevernoj Irskoj. Međutim, pristaša ujedinjenja Irske trenutno je manje od pristaša ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema posljednjoj anketi 47 posto stanovnika Sjeverne Irske podupire ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, 42 posto ih zagovara ujedinjenje s Irskom, dok je 11 posto građana neodlučno po tom pitanju.

Komentari

komentar

You may also like