„Skretanje s linije“: na Kubi legalizirano malo i srednje poduzetništvo

Prema novim pravilima, koje je omogućila komunistička vlada predsjednika Kube Miguela Diaza-Canela, privatne tvrtke s do 100 zaposlenika bit će moguće registrirati tj. legalizirati. Zemlja poduzima odlučne korake za ažuriranje svog ekonomskog modela, navodi kubanski predsjednik, čije riječi prenosi BBC News.

Medij  napominje da su vladini planovi ubrzani nakon srpanjskih prosvjeda koji su bili motivirani gospodarskom krizom u zemlji.

Tijekom pandemije Covida-19 ograničenja putovanja u svijetu negativno su utjecala na kubanski turizam, jedan od najvažnijih gospodarskih sektora te zemlje. Izvoz šećera drugi je izvor prihoda, ali ovogodišnja berba bila je manja od očekivane. Zbog toga se iscrpljuju devizne rezerve koje se koriste za kupnju uvozne robe.

U Havani se tvrdilo kako Sjedinjene Države stoje iza organizacije ovih prosvjeda.

Američka gospodarska blokada Kube, uvedena još 60.-ih godina 20. stoljeća, i dalje je na snazi. Štoviše, 30. srpnja ove godine predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je kako će Amerika uskoro uvesti još oštrije sankcije protiv ove zemlje.

Kuba je više puta izjavljivala kako je američki embargo genocid i grubo i sustavno kršenje prava kubanskog naroda.





Od 1992. godine Kuba je godišnje podnosila Glavnoj skupštini UN-a nacrt rezolucije o potrebi ukidanja američkog embarga. Ogromna većina članica te svjetske organizacije uvijek glasa za potporu tom dokumentu ali konkretne koristi od toga Havana nema. Jasno je, naime, koja je prava adresa koja o tome odlučuje.

 

Komentari

komentar





You may also like