Slab prinos riže u Indiji može dodatno produbiti svjetsku prehrambenu krizu

Riža bi mogla postati idući “problem” za globalnu opskrbu hranom jer je nedostatak kiše u dijelovima Indije, daleko najvećeg svjetskog izvoznika, prouzročio manje zasađenih površina i to na najmanju razinu u zadnje tri godine, izvještava Bloomberg.

Potencijalni problem s manjkom riže dolazi u “paketu” s rastućim cijenama druge hrane i sve većom inflacijom. Ukupna površina zasađenih rižom smanjila se za 13% ove sezone zbog nedostatka oborina u nekim područjima, uključujući područje Zapadnog Bengala i Uttar Pradesha, koja čine četvrtinu indijske proizvodnje.

Trgovci su zabrinuti da će pad proizvodnje riže zakomplicirati indijsku borbu protiv inflacije i izazvati ograničenja izvoza. Takav potez imat će dalekosežne implikacije za milijarde ljudi koji ovise o riži kao glavnom izvoru prehrane. Indija čini čak 40% globalne trgovine rižom, a vlada je već ograničila izvoz pšenice i šećera kako bi kontrolirala zalihe i lokalne cijene.

Cijene nekih sorti riže porasle su u Indiji više od 10% u posljednja dva tjedna. Izvozne cijene mogle bi se popeti na 400 dolara po toni do rujna. Većina svjetske riže uzgaja se, ali i konzumira u Aziji, što je čini vitalnom za političku i gospodarsku stabilnost u regiji. Dio agronoma i dalje je optimističan i tvrde da još ima vremena za nastavak sadnje i nadoknađivanje manjka. Predviđa se da će oborine biti uobičajene od kolovoza do rujna. Poljoprivrednici su manje optimistični. Rajesh Kumar Singh (54), uzgajivač u Uttar Pradeshu, rekao je da je zasadio rižu na samo polovici od svoja tri hektara zemlje zbog nedostatka kiše u lipnju i srpnju. “Situacija je doista neizvjesna”, rekao je.

Indija opskrbljuje rižom više od 100 zemalja. Najveći kupci su Bangladeš, Kina, Nepal i nekoliko zemalja Bliskog istoka. “S obzirom na to da će proizvodnja riže u Indiji opasti u nekoliko država, vlada bi trebala razmotriti reviziju svoje politike korištenja riže za proizvodnju etanola”, prema Siraj Hussainu, bivšem tajniku indijskog ministarstva poljoprivrede. Indija nastoji povećati proizvodnju etanola koristeći višak šećera i riže za smanjenje troškova goriva. Rast cijena hrane, ali i goriva potaknuo je u Indiji raspravu: “hrana ili gorivo?”.

Komentari

komentar





You may also like