Slabo poznata mađarska tvrtka uzima Shell-ov dio iz suradnje s ruskim Gazpromom: Zaobilaženje sankcija?

Slabo poznata brodsko prijevoznička tvrtka, Wellnord, polaže pravo na Shellov udio u zajedničkom pothvatu Salym Petroleum Development s ruskim Gazprom Neftom, rekli su izvori za ruski medij Kommersant

Vlasnici tvrtke Wellnorda nisu otkriveni, ali prema informacijama iz otvorenih izvora, Wellnordova poslovanja bazirana su na naftni biznis u Crnom moru i Kaspijskom moru. Prema izvorima za Kommersant, riječ je o novoj strukturi s rusko- mađarskom suradnjom. Salym Petroleum je već preregistriran u ruskoj jurisdikciji, a Shell se distancirao od uprave tvrtke i poništio vrijednost svojih dionica na nulu.

Prema izvorima upoznatim s planom tvrtke, Wellnord je spreman otkupiti udio za 150 milijuna eura. Posao je ispregovaran s ruskim dužnosnicima, koji su zainteresirani za privlačenje međunarodnih ulagača u rusku imovinu pod sankcijama. Unatoč sankcijama, Mađarska pokušava održati kontakte s Rusijom. Mađarska odbacuje ideje o ograničenjima na rusku naftu i plin. Kao rezultat toga, zemlja je izuzeta iz EU sankcija protiv ruske nafte, a također je jedina članica bloka koja prima plin u cijelosti prema ugovoru s Gazpromom.

Prema ruskom analitičaru Dmitriju Kasatkinu, suradnja s Wellnordom mogla bi pomoći Gazprom Neftu da uđe na nova prodajna tržišta. Tvrdi da se ne može isključiti mogućnost da su dioničari Wellnorda povezani s ruskim naftnim i plinskim igračima, poput Gazprom Nefta, koji već ima iskustva rada u Mađarskoj. S obzirom na odnos između Rusije i Mađarske, smatra da bi ova suradnja mogla biti svojevrsna “rupa u zakonu” u privlačenju novih ulaganja u Rusiju i zaobilaženju sankcija.

Komentari

komentar





You may also like