Slijepa Amerikanka tužila Uber zbog diskriminacije i dobila veliku odštetu

Američko pravosuđe, učinkovito kao i obično, nema milosti kada je u pitanju zaštita hendikepiranih osoba od neljudskih postupaka i gramzivih privatnih kompanija, koje, osim na goli profit, na ništa drugo ne obraćaju pozornost. To se jednoj od njih upravo itekako obilo o glavu. Riječ je o globalnom igraču iz sfere pružanja taxi usluga na svoj specifičan način, koji diljem svijeta uništava ili ugrožava poslovne interese mnogih tradicionalnih taxi tvrtki ili fizičkih osoba koji taksiranjem osiguravaju svoj kruh svagdašnji.

Uber će platiti 1,1 milijun dolara slijepoj Amerikanki Lisi Irving, koja 14 puta nije smjela ući u taksi sa svojim psom vodičem, a također su je i maltretirali i odbacili na pogrešnom mjestu.

Sud je presudio kako je građanka San Francisca na taj način diskriminirana zbog svoje invalidnosti, prenosi BBC.

Sama žrtva rekla je da su je neki vozači psovali kad su vidjeli psa, a jedan je prekinuo vožnju i rekao da je žena “već stigla na mjesto”.

Prema navodima oštećene, ona se nekoliko puta našla u teškoj situaciji zbog odbijanja vozača, posebno u smislu kašnjenja na posao i dobivanja otkaza.

Istodobno, Uber je pokušao izbjeći kazne. Njegovi predstavnici su izjavili kako vozači koji su maltretirali putnicu nisu zaposlenici Ubera, već izvođači radova, i da zato tvrtka ne bi trebala snositi odgovornost zbog navedenog.





Kao odgovor, odvjetnik oštećene skrenuo je pozornost na činjenicu da se ona u više navrata žalila tvrtki, ali da ova nije obavijestila vozače o potrebi poštivanja zakona prema kojem nemaju pravo odbijati vožnju osoba s psima vodičima.

Oštećena žena izjavila je kako joj je žao što je slučaj otišao na sud te da će biti sretna ako je taksisti jednostavno ne diskriminiraju.

Ovo nije prvi put da se Uber suočava s tužbama slijepih osoba u Sjedinjenim Državama. Tijekom 2014. godine Savez slijepih podnio je tužbu zbog pravila tvrtke u svezi sa psima vodičima. Tri godine kasnije, slučaj je riješen i Uber je pristao tražiti od vozača da se pridržavaju zakona (info: Eadayli).





 

 

Komentari

komentar

You may also like